БЕЛА ПАМУЧНА ОДЕЋА НАЈБОЉА КОД АЛЕРГИЈА: Родитељи опрез - Атопијски дерматитиси јављају се код четвртине дечје популације

И. Ковачић

27. 06. 2022. у 19:50

НАЈЧЕШЋА болест у дечјем узрасту у земљама развијеног света је атопијски дерматитис.

БЕЛА ПАМУЧНА ОДЕЋА НАЈБОЉА КОД АЛЕРГИЈА: Родитељи опрез - Атопијски дерматитиси јављају се код четвртине дечје популације

Фото: Free Images Pixabay

Процењује се да од ове генетске склоности ка претераном реаговању на уобичајене алергене из спољашње средине болује чак четвртина дечје популације. Лека за ово стање нема, већ од помоћи може да буде избегавање алергена и одговарајућа одећа и нега коже.

У интервјуу за "Новости", професор др Душан Шкиљевић, заменик директора Клинике за дерматовенерологију Универзитетског клиничког центра Србије, каже да особе које пате од атопијског дерматитиса врло често развијају атопијску астму и ринитис:

- Атопијска конституција значи да дете има претеран имунолошки одговор на различите алергене. То истовремено подразумева да ће чешће да имају бурније алергијске реакције у виду појаве отока, па чак и анафилактичког шока, али на срећу учесталост оваквих реакција још увек није јако велика.

По чему се препознаје да ли дете има атопијску конституцију?

- По сувој кожи која повремено сврби и неким знацима који нису патолошки, већ су само "стигмата" конституције. То су тамни колутови око очију, додатне бразде на доњим капцима, светле флеке на образима, запаљење коже усана...

Шта када се постави дијагноза?

- Атопијску конституцију још не можемо да санирамо, јер немамо могућност ефикасне поправке гена, али када је препознамо, саветујемо родитељима да смање излагање кућној прашини и грињама, да смање контакт коже са иритирајућим материјама, тако што их саветујемо ношење беле и памучне одеће до коже и редовно наношење емолијентних средстава која ојачавају кожну баријеру. Уколико је кожа прилично сува, саветује се и коришћење уљаних купки и чешће туширање детета. Све ове заштитне мере служе да се код предиспониране деце не развију симптоми болести - астме, ринитиса и дерматитиса.

Фото Приватна архива

Од чега зависи да ли ће дете да има само симптоме по кожи или ће да развије астму или ринитис?

- Ова конституција је генетски одређена, док до испољавања болести (дерматитис, астма, ринитис) долази након излагања алергенима или иритансима из спољашње средине, али и након емоционалног стреса, појачаног знојења...

Да ли је атопијска конституција "резервисана" само за белу расу, односно особе светле пути?

- Атопијска конституција није резервисана ни за једну расу или пол, јавља се код свих раса, мушкараца и жена. Ипак, атопијски дерматитис у одраслом добу је нешто чешћи код жена.

Да ли би деца са атопијском конституцијом требало да јачају имунитет одређеном врстом хранљивих материја?

- Атопијска конституција не подразумева "слаб" имунитет, већ претерано и погрешно усмерено реаговање имунског система. Из тог разлога није доказано да било која храна или намирница може са сигурношћу да санира атопијску конституцију или дерматитис. Са друге стране, када је о исхрани реч, код деце са атопијском конституцијом се саветује постепено увођење свих намирница, с тим да се оне које најчешће изазивају алергију избегавају у првој години живота.

Колико је неопходна заштита коже од сунца код деце са овим здравственим проблемом?

- Заштита коже од сунца током периода када је сунчево зрачење најјаче је потребна за ову децу једнако као и за сву осталу. Међутим, са друге стране, одавно се зна да деци са атопијским дерматитисом прија боравак на мору и планини, као и дозирано излагање сунцу у раним јутарњим и касним послеподневним сатима. Управо је фототерапија у контролисаним условима (фототерапијским кабинетима) један од главних начина лечења раширених облика атопијског дерматитиса.

ОДРАСЛИ

Може ли у одраслом добу да се испољи атопијска конституција и зашто тада долази до појаве овог стања?

- Промене на кожи се код деце са атопијском конституцијом испољавају најчешће у првим месецима живота, најинтензивније су током раног детињства, касније се налети проређују и током пубертета се постепено губе, тако да код већине пацијената након пубертета од болести заостаје само сува кожа која повремено сврби. Но, све је више, и до 40 одсто пацијената којима налети дерматитиса не пролазе након пубертета, а међу њима и мањи део којима су налети након пубертета чак и интензивнији него у детињству. У новије време све је више пацијената код којих се први налети атопијског дерматитиса јављају у одраслом добу и они по правилу имају теже клиничке слике. Није сасвим јасно због чега неке особе са атопијском конституцијом развију прве знакове дерматитиса тек касније у животу. Сматра се да главну улогу имају измене комплексне психо-неуро-имунолошку равнотеже током живота, као и излагање новим алергенима које нам доносе нове индустрије.

БОНУС ВИДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље