ДИЈЕТА: Режим који омогућава да смањите унос намирница животињског порекла (ЈЕЛОВНИК)

Доктор у кући

06. 06. 2022. у 10:00

УКОЛИКО би из здравствених разлога требало да смањите унос меса онда је за вас идеалан флекситаријански начин исхране. Ова реч настала је од комбинације речи "флексибилан" и "вегетаријанац".

ДИЈЕТА: Режим који омогућава да смањите унос намирница животињског порекла (ЈЕЛОВНИК)

Фото: Shutterstock/Илустрација

Флекситаријански јеловник подразумева да већину времена једете храну биљног порекла, а само повремено парче бифтека, рибу на жару, пилећи филе...

Недавне студије показале су да је флекситаријански начин исхране најздравији. С обзиром на то да се понекад једу различите намирнице животињског порекла, не може да се испољи озбиљнији дефицит важних хранљивих материја. Истовремено, овакав јеловник смањује ризик од гојазности, кардиоваскуларних обољења, па и рака. Битно је и што је овакав јеловник врло прихватљив и за социјални живот.

У флекситаријанској исхрани храна се дели у пет група које представљају "ново месо" - пасуљ, сочиво, грашак, ораси, семенке и јаја, воће и поврће, интегралне житарице, млечни производи и шећер и зачини.

Дијета траје пет недеља и обухвата три редовна оброка и једну ужину. Ово је предлог какао би могао да изгледа ваш петодневни јеловник:

ПОНЕДЕЉАК

Доручак: тањир паленте с динстаним печуркама
Ужина: шака ораха
Ручак: пасуљ са купус салатом
Вечера: крем чорба од поврћа са тофу сиром и сусамом

УТОРАК

Доручак: мешавина пахуљица са сувим воћем по избору и сојиним или пиринчаним млеком
Ужина: шака бадема и јабука
Ручак: грашак са поврћем по избору и зелена салата са ситно сецканим младим луком
Вечера: крем чорба од печурака, парадајз салата и пљескавице од овсених пахуљица, интегрални хлеб

СРЕДА

Доручак: тиквице поховане у рерни, зелена салата, интегралани хлеб
Ужина: шака семенки голице
Ручак: парче бифтека, млади лук и интегрални хлеб
Вечера: кромпир с блитвом

ЧЕТВРТАК

Доручак: тањир паленте са сусамом и тофу сиром краставца
Ужина: салата са краставцем и немасним јогуртом, зачињена по жељи
Ручак: риба по избору с бареним прокељом
Вечера: пита са зељем

ПЕТАК

Доручак: два барена јаја, чаша киселог млека, интегрални хлеб
Ужина: шака несланог кикирикија
Ручак: спанаћ с пилетином на жару
Вечера: крем чорба од бундеве и кромпира

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ТРЕБАЛЕ МУ ПАРЕ ЗА ТИКЕТ, ПА УЗЕО ЖЕНИНУ КАРТИЦУ: Дошла је са посла уморна и одмах легла да спава, то ми је била идеална шанса (ВИДЕО)