СПЕРМАТОЗОИДИ "НАЈАВЉУЈУ" МОЖДАНИ УДАР: Необично откриће - анализа мушких полних ћелија може да укаже на неке болести

В. Н.

03. 06. 2022. у 09:50

АНАЛИЗОМ сперматозоида може да се открије да ли ће доћи до можданог удара и неких других болести.

СПЕРМАТОЗОИДИ НАЈАВЉУЈУ МОЖДАНИ УДАР: Необично откриће - анализа мушких полних ћелија може да укаже на неке болести

Фото Shutterstock

Наиме, двојица научника основала су компанију ТЕТДиагностицс како би трансформисали оно што су научили о сперматозоидима у биоинспирисану дијагностичку технологију.

Они планирају да развију технологију засновану на ензимима из сперматозоида у низ дијагностичких тестова који се могу изводити било где помоћу ручног уређаја. Њихова почетна истраживања су показала да би овај тест ефикасно могао да дијагностикује мождани удар и потрес мозга.

Иначе, пацијенти са симптомима можданог удара обично се подвргавају неуролошком прегледу, након чега следи скенирање како би се искључило крварење у мозгу.

Ако се исхемијски мождани удар дијагностикује у року од четири и по сата од појаве симптома, пацијенти могу добити лек за растварање угрушка, али 70 до 85 одсто пацијената пропусти тај период делимично и зато што дијагноза траје предуго.

БОНУС ВИДЕО - Вежбе за рамена: Ослободите се напетости након дуготрајног седења

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

А БИЛИ СУ САМО ДЕЦА: 79 дечјих жртава за 78 крвавих дана