АКО СТЕ АНЕМИЧНИ, ВИШЕ МЕСА И ПОВРЋА: Дефицит гвожђа може да се превазиђе исхраном

В. Н.

09. 03. 2022. у 09:50

НЕДОСТАТАК гвожђа у организму узрокује мањак физичке снаге, ослабљен имунитет, и лошију концентрацију.

АКО СТЕ АНЕМИЧНИ, ВИШЕ МЕСА И ПОВРЋА: Дефицит гвожђа може да се превазиђе исхраном

Фото Shutterstock

Код највећег броја људи дефицит овог минерала може да се победи правилном исхраном. На скали Светске здравствене организације анемија услед недостатка гвожђа је најраспрострањеније глобално обољење изазвано неодговарајућом исхраном. Сматра се да свака пета особа у свету болује од ове врсте малокрвности. Први симптоми недостатка гвожђа јављају се много пре настанка анемије и то су уз већ поменуте, и умор, бледило, главобоља, раздражљивост и лупање срца.

Стручњаци за исхрану кажу да би на трпези особа са анемијом требало да доминирају изнутрице, печурке, сушено воће, жуманце, риба - посебно туњевина, шкољке, махунарке, ротквице и месо. Анемичне особе, такође требало би да једу доста црвеног и белог лука, језграстог воћа, семенки, зеленог лиснатог поврћа. Намирнице које садрже бакар (сир, жуманце, морски плодови, јетра, интегралне житарице, поврће зелене боје и сушене смокве) помажу у апсорпцији гвожђа. Интегралне житарице су добар извор гвожђа, али их не треба јести истовремено са осталим намирницама које су богате гвожђем. Такође, спанаћ је богат оксалном киселином која смањује апсорпцију гвожђа, па је и ту потребан опрез.

Важно је и да се усвоји правило употребе намирница са доста витамина Ц јер он подстиче апсорпцију гвожђа, тако да је добро уз оброк попити чашу цеђеног сока од поморанџе или допуњавати исхрану витамином Ц (до два грама дневно).

Понедељак

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

Доручак: омлет од јаја са празилуком, интегрални хлеб и шоља јогурта

Ужина: шака печеног бадема

Ручак: свињска џигерица са црним луком и јабукама, зелена салата зачињена маслиновим уљем и лимуновим соком, интегрални хлеб

Вечера: туњевина са интегралним пиринчем и салата од свеже црвене паприке

Уторак

Доручак: сендвич са пилећим прсима, сирним намазом и свежим краставцем, чаша сока од цеђене поморанџе

Ужина: 20 г црне чоколаде

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

Ручак: динстана боранија са белим пилећим месом зачињена маслиновим уљем и белим луком, интегрални хлеб и чаша лимунаде

Вечера: интегралне тестенине са болоњезе сосом

Среда

Доручак: два барена јаја и салата од свежег краставца, парче интегралног хлеба, чаша сока од поморанџе

Ужина: шака ораха

Ручак: пилећа џигерица са салатом по избору

Вечера: салата од ротквица и празилука са павлаком и пита са спанаћем

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

Четвртак

Доручак: сендвич са шунком и хумусом, чаша лимунаде

Ужина: шака пистаћа

Ручак: риба по избору са кромпиром, кувана блитва и чаша сока од поморанџе

Вечера: паштета од џигерице, интегрални хлеб са салатом од црвеног лука

Петак

Доручак: сардина са црвеним луком и интегрални хлеб

Ужина: неколико сувих смокава

Фото Схуттерстоцк

Ручак: пасуљ и купус салата зачињена маслиновим уљем и лимуновим соком

Вечера: пројара са младим сиром и салата од свежег краставца

БОНУС ВИДЕО - Рецепт за уштипке од спелте: Готови су за један минут

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

КОЈА ЈЕ ЦЕНА СЛОМЉЕНОГ ДЕЧЈЕГ СРЦА? Како су Хрвати, Бугари и Словенци расплакали малишане из Србије