СЕДАМ РАЗЛОГА ДА НЕ ПОТЦЕЊУЈЕТЕ ОМИКРОН: Иако, засад, изазива блаже симптоме, свакако није безопасан

В. Н.

24. 01. 2022. у 21:00

ОД када је детектован омикрон сој, истиче се да он узрокује блажу клиничку слику. Међутим, генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус упозорава да га никако не би требало занемаривати, јер он, ипак, одводи људе у болничке постеље и убија их.

СЕДАМ РАЗЛОГА ДА НЕ ПОТЦЕЊУЈЕТЕ ОМИКРОН: Иако, засад, изазива блаже симптоме, свакако није безопасан

Фото Shutterstock

Прве студије о омикрону показале су да је он веома заразан и брзо се шири. По последњим подацима Агенције за здравствену безбедност Велике Британије, заражени омикроном ређе пријављују губитак чула укуса и мириса од оних инфицираних делта сојем. Ниме, свега 13 одсто пацијената са омикроном има овај симптом, док је 34 одсто, односно сваки трећи заражени делтом пријавио ову тегобу. Бол у грлу је чешће пријављиван код инфицираних омикрон сојем - више од половина њих (53%), док сваки трећи заражени делтом (34%)има гушобољу.

Најновији подаци СЗО указују да је број заражених на планети од краја новембра, када је детектован омикрон, до почетка јануара, скочио за 70 одсто.

Први човек СЗО истакао је да је једини начин да победимо ову пандемију да се лидери земаља постарају да се постигне једнакост у вакцинацији на глобалним нивоу и да до средине 2022. године буде вакцинисано 70 одсто становништва на планети. У супротном, из земаља где вакцине нису доступне шире се нове варијанте короне.

Фото: Архива

Многи су стрпљиво чекали у реду да приме и трећу дозу цепива против ковида, сада слушају закључке да ћемо се временом сви инфицирати, али уз оцену стручњака да вакцинисани "боље пролазе". Вакцина и даље штити од компликација инфекције и фаталног исхода, а маска и физичка дистанца од заражавања.

Иако се многима чини да је због благих симптома сад идеално време да се инфицирају, и стекну и право на ковид-пропусницу, и имунитет, стручњаци упозоравају да би намерно излагање зарази могло да буде опасно. Наиме, никада се не зна какву ће клиничку слуку инфекција изазвати код појединца.

Стручњаци наводе седам разлога због којих би се требало чувати од омикрона, иако први извештаји показују да даје благу форму болести:

1. Нема гаранције да ћете имати лаку клиничку слику

Иако је познаник прележао корону као обичну прехладу не значи да ће и ваш организам ову инфекцију да поднесе на исти начин. С тим у вези, из СЗО подсећају да је истраживање показало да су вакцине произвођача "Фајзер" и "Модерна" ефикасне, јер су девет од 10 инфицираних спасле од хоспитализације услед озбиљнијих тегоба.

2. И блага инфекција може да узрокује постковид

Чак и ако имате корону као благу прехладу, не значи да нећете да развијете дуготрајне постковид тегобе. Продужени ковид и даље збуњује научне и медицинске кругове. Дакле, још нема поузданих закључка на основу којих би могло да се тврди да код већине инфицираних ковид неће узроковати трајне тегобе.

Г.Шљивић

3. Нису само невакцинисани у ризику

Од инфекције би се требало чувати, јер нису само невакцинисани у ризику. Требало би да се мисли и на безбедност деце широм планете која су млађа од пет година. И њима можемо да пренесемо ковид. Осим деце, угрожене су и имунокомпромитоване особе. Само у САД њих има седам милиона. Код ових људи вакцине не могу да створе одговарајућу заштиту.

4. Затвориће поново школе

Примера ради, у Сан Франциску у првој недељи школске године због болести је било одстутно чак 19 одсто наставника. Масовно заражавање омикроном довело би до поновног затварања школа на неодређени период, јер ни од професора ни од ученика не би имао ко да дође у учионице. Осим тога, затварање школа додатно би пробудило кризу са менталним здрављем, изазвалао пустошење у економији и створило додатни проблем родитељима око збрињавања деце.

Фото: D. Pozderović

5. Криза комуналних услуга

Заражавање омикроном може да доведе до краха комуналних услуга. Практично говорећи, нема испоруке намирница, одлагања отпада, јавног превоза - јер нема особља због болести. Већ смо искусили кашњење аутобуса, отказивање летова, затварање продавница и одлагање спортских такмичења. Дакле, ни боравак код куће неће бити лак ако службе доставе не буду у могућности да испуне поруџбине.

6. Стварање нових мутација

Више заражених значи боље услове за вирус да се мења и мутира. Што се вирус више преноси, то се више мутација јавља и већа је вероватноћа да једна од њих може да доведе до врло забрињавајуће варијанте.

Фото Схуттерстоцк

7. Нема предаје

Истина је, вероватно да ће на крају сви имати ковид, али није тренутак за предају. И даље је важно да се инфекција ограничава. Ношење маске, избегавањае великих окупљања, останак код куће када смо болесни кључне су мере борбе. То није лако, али само на тај начин, ако будемо упорни, већа је вероватноћа да ћемо задржати тло под ногама и бити ближе дану када ћемо на ово моћи да гледамо као на изазов који смо пребродили.

БОНУС ВИДЕО - ПОСЛЕДЊЕ ШТО ВИДЕ ЉУДИ КОЈИ УМРУ ОД КОРОНЕ: Доктор из ковид болнице објавио снимак упозорења

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе