АНАЛИЗЕ ПОСЛЕ КОВИДА: Докторка Драгица Степић о проверавању д- димера након корона вируса

В. Н.

17. 01. 2022. у 11:11

КОРОНА вирус нам је свакако скренуо пажњу на одређене параметре око којих раније нисмо бринули. Д- димер је један од њих, и веома важан за стање организма. Докторка Драгица Стешић, хирург, одговара на питање да ли би требало проверавати Д- димер после прележаног ковида.

АНАЛИЗЕ ПОСЛЕ КОВИДА: Докторка Драгица Степић о проверавању д- димера након корона вируса

Фото Архива

 - Потпуно је бесмислено радити Д-димер превентивно, јер његова вредност говори за ризик само у том тренутку и не даје никакву гаранцију да се особа у будућности неће разболети и неће развити тромбозу, што многи очекују радећи тест. Осим тога, повишен Д-димер није специфичан само за тромбозу вена или артерија. Он само указује на то да се негде у телу дешава абнормално стварање и разградња фибрина, а то може да се деси и у инфекцијама, системским болестима везивног ткива и бројним другим стањима и болестима - објашњава докторка Драгица Стешић. 

 - Лекар је тај који уз постојећу клиничку слику и присутне одавно познате факторе ризика зна да процени за саваког пацијента конкретно да ли је под повећаним ризиком за појаву тромбозе, те ће благовремено такве пацијенте упутити не само на одређивање Д- димера, него и на испитивања која ће показати много прецизније не само да ли тромбоза постоји, додаје докторка. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕТ ОЛЕ ПОКЛАЊА ПОТПИСАН ДРЕС АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА! Сазнај како до поклона