ПЕШАЧЕЊЕ ЈЕ СИГУРАН ПУТ ДО ВИТАЛНОСТИ: Како најјефтинија рекреација може да буде загарантована помоћ

В. Н.

14. 01. 2022. у 16:12

НЕМА дилеме да је пешачење најздравија, а истовремено најјефтинија рекреација. Практично, довољна је јака воља и удобна обућа. Оно је, као вид рекреације, погодно за све старосне групе, а доноси много позитивних ефеката на психичко и физичко здравље.

ПЕШАЧЕЊЕ ЈЕ СИГУРАН ПУТ ДО ВИТАЛНОСТИ: Како најјефтинија рекреација може да буде загарантована помоћ

Фото Shutterstock

Шетњом можете најбоље да разбистрите мисли, релаксирате се после напорног дана, а и скинете вишак килограма. Само тридесет минута пешачења дневно може да доведе до тога да у позним годинама будете витални.

Уколико сте почетник, саветује се да почнете са шетњама три пута недељно - један дан пешачите, други дан се одмарате. Како се кондиција буде поправљала, можете да повећате учесталост шетањи.

Веома је битан и интензитет којим се шетате. Он би на почетку, требало да буде умерен, ни пребрз, али ни превише лаган. С временом се трудите да темпо шетања буде бржи, али у складу са могућностима.

Пешачење је најкорисније у раним јутарњим сатима и то у природи. Чист ваздух и звуци природе имају умирујуће дејство на целокупан нервни систем. Такође, у том периоду у природи испарава велика количина корисних негативних јона, који имају висок степен виталности и енергије. У организму долази до низа реакција, тако да се човек брже и лакше опоравља од болести, разних траума као и након операције.

Осим што побољшава кондицију, редовно пешачење убрзава метаболизам, обликује мишиће, побољшава циркулацију и капацитет плућа и елиминише стрес.

Након пола сата пешачења урадите неколико вежби које могу да вам помогну да се осећате још боље:

Ротирање рамена

После повратка из шетње обавезно одвојите време да по десетак пута кружите раменима најпре напред па уназад.

Разгибавање врата

Направите неколико ротација вратом на обе стране. Затим савијајте главу напред-назад, као да брадом желите да додирнете врат.

Истезање леђа

Заузмите раскорачни став. Савијте леђа са опруженим рукама док не буду паралелна са подлогом. Истежите леђа и задњи део бутина најмање 10 секунди.

Размрдавање кукова

Ротирајте неколико пута кукове напред-назад. Руке држите ослоњене на њих и трудите се да су вам леђа исправљена, а стомак затегнут.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СУСРЕТ КРАЈ ПАТРИЈАРХОВЕ БОЛНИЧКЕ ПОСТЕЉЕ: Павле је у једном трену отворио очи и дигао руку - прекретница у Новаковој каријери