ЈЕДИТЕ НАМИРНИЦЕ КОЈЕ ШТИТЕ ОД ПРЕХЛАДЕ: Добро осмишљен јеловник може да вас заштитити од сезонских инфекција
ДА бисте се током зиме сачували од прехладе и бројних других респираторних инфекција, потребно је да се придржавате неколико правила у исхрани. Основно је да уносите много течности: чај, супу и воду, и да једете што више воћа и поврћа.
Уз помоћ течности избацићете штетне материје из организма, док ће топао чај од лековитих биљака са лимуном и медом окрепити имуни систем и олакшати да се изборите са слузи која се накупља у синусима и бронхијама.
Од намирница које би под обавезно требало да садржи јеловник против прехладе су: бели лук, цитруси, љуте папричице, риба, печурке, бразилски орах, бадеми и семенке бундеве. Бели лук садржи алицин, сумпорно једињење које производи снажне антиоксидансе који блокирају инфекцију. Витамин Ц из цитруса не само да спречава прехладу, већ и ако до ње дође, може да смањи њено трајање за један дан. Љуте папричице садрже капсаицин, активан састојак који прочишћава дисајне путеве и олакшава проходност синуса. Масне рибе као што су туна, лосос или скуша богате су добрим омега 3 масним киселинама које смањују упалне процесе. Студија је показала да рибље уље побољшава функционисање белих крвних зрнаца, селектује антитела помажући тиме у борби против бактерија.
Бразилски орах је најбољи извор селена, елемента који подстиче производњу цитокина, а он помаже организму да се супротстави бактеријама и вирусима који изазивају прехладу.Бадем и семенке бундеве добар су извор цинка који је неопходан за исправно функционисање имуног система - он помаже у заштити организма од прехладе и грипа.
Понедељак
Доручак: 60 г хлеба са намазом од хумуса, печеницом и свежом паприком
Ужина: свежа шаргарепа
Ручак: тестенина са сосом од печурка
Вечера: филе лососа и салата од сезонског поврћа
Уторак
Доручак: кифла са домаћим џемом и шоља кефира
Ужина: поморанџа и 10 бадема
Ручак: рибља чорба и барена боранија зачињена белим луком
Вечера: скуша на жару са кромпир салатом
Среда
Доручак: два барена јаја, 60 г хлеба и 100 младог сира
Ужина: чаша киселог млека са белим луком
Ручак: туњевина са пиринчем и купус салата
Вечера: пројара са поврћем, шоља јогурта
Четвртак
Доручак: мешавина овсених и кокосових пахуљица са пет бадема и јогуртом
Ужина: семенке бундеве
Ручак: мусака од тиквица и љуте папричице
Вечера: 60 г интегралног хлеба, два барена јајета и салата по жељи
Петак
Доручак: 60 г интегралног хлеба, рибља паштета и шоља чаја
Ужина: грејп
Ручак: пилеће бело месо на жару са салатом од бареног броколија зачињеног белим луком
Вечера: сардина са црним луком и интегрални хлеб
ЗЕЛЕНСКИ САЗВАО ЧИТАВ ГЕНЕРАЛШТАБ: Издао хитно наређење, тек сада следи хаос на фронту у Украјини
УКРАЈИНСКИ председник Владимир Зеленски хитно је сазвао састанак са високо позиционираним званичницима Генералштаба и војске због ситуације на фронту, наводи британски експерт Александар Меркурис на свом блогу на Јутјубу.
04. 05. 2024. у 20:06
У НЕДОУМИЦИ СТЕ? "Васкрсе" или "воскресе"? Овако се правилно честита Ускрс или Васкрс?
У СУСРЕТ највећем православном празнику, покушаћемо да разбијемо недоумице око тога како је правилно честитати Ускрс односно Васкрс.
04. 05. 2024. у 21:16
ПОСЛЕ ОПТУЖБИ ДА КРИЈЕ НАЦИОНАЛНОСТ И ВЕРОИСПОВЕСТ: "Ја сам Српкиња, крстићу сина у Храму!" Маја Беровић о ПРАВОМ имену и пореклу
"ЈА САМ Српкиња и поносим се тиме!"
01. 05. 2024. у 13:14
Коментари (0)