ЈЕДИТЕ НАМИРНИЦЕ КОЈЕ ШТИТЕ ОД ПРЕХЛАДЕ: Добро осмишљен јеловник може да вас заштитити од сезонских инфекција

В. Н.

10. 01. 2022. у 14:13

ДА бисте се током зиме сачували од прехладе и бројних других респираторних инфекција, потребно је да се придржавате неколико правила у исхрани. Основно је да уносите много течности: чај, супу и воду, и да једете што више воћа и поврћа.

ЈЕДИТЕ НАМИРНИЦЕ КОЈЕ ШТИТЕ ОД ПРЕХЛАДЕ: Добро осмишљен јеловник може да вас заштитити од сезонских инфекција

Фото Shutterstock

Уз помоћ течности избацићете штетне материје из организма, док ће топао чај од лековитих биљака са лимуном и медом окрепити имуни систем и олакшати да се изборите са слузи која се накупља у синусима и бронхијама.

Од намирница које би под обавезно требало да садржи јеловник против прехладе су: бели лук, цитруси, љуте папричице, риба, печурке, бразилски орах, бадеми и семенке бундеве. Бели лук садржи алицин, сумпорно једињење које производи снажне антиоксидансе који блокирају инфекцију. Витамин Ц из цитруса не само да спречава прехладу, већ и ако до ње дође, може да смањи њено трајање за један дан. Љуте папричице садрже капсаицин, активан састојак који прочишћава дисајне путеве и олакшава проходност синуса. Масне рибе као што су туна, лосос или скуша богате су добрим омега 3 масним киселинама које смањују упалне процесе. Студија је показала да рибље уље побољшава функционисање белих крвних зрнаца, селектује антитела помажући тиме у борби против бактерија.

Бразилски орах је најбољи извор селена, елемента који подстиче производњу цитокина, а он помаже организму да се супротстави бактеријама и вирусима који изазивају прехладу.Бадем и семенке бундеве добар су извор цинка који је неопходан за исправно функционисање имуног система - он помаже у заштити организма од прехладе и грипа.

Понедељак

Доручак: 60 г хлеба са намазом од хумуса, печеницом и свежом паприком

Ужина: свежа шаргарепа

Ручак: тестенина са сосом од печурка

Вечера: филе лососа и салата од сезонског поврћа

Уторак

Доручак: кифла са домаћим џемом и шоља кефира

Ужина: поморанџа и 10 бадема

Ручак: рибља чорба и барена боранија зачињена белим луком

Вечера: скуша на жару са кромпир салатом

Среда

Доручак: два барена јаја, 60 г хлеба и 100 младог сира

Ужина: чаша киселог млека са белим луком

Ручак: туњевина са пиринчем и купус салата

Вечера: пројара са поврћем, шоља јогурта

Четвртак

Доручак: мешавина овсених и кокосових пахуљица са пет бадема и јогуртом

Ужина: семенке бундеве

Ручак: мусака од тиквица и љуте папричице

Вечера: 60 г интегралног хлеба, два барена јајета и салата по жељи

Петак

Доручак: 60 г интегралног хлеба, рибља паштета и шоља чаја

Ужина: грејп

Ручак: пилеће бело месо на жару са салатом од бареног броколија зачињеног белим луком

Вечера: сардина са црним луком и интегрални хлеб

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КОЛИКО СТЕ ВИ ЗАБЕЛЕЖИЛИ У АУТУ? Више од 40 степени у 15.46 - слика да се спржиш, фотографисао је инструмент таблу (ФОТО)