САВЛАДАЈТЕ НЕСАНИЦУ ЈЕР МОЖЕ ДА НАРУШИ И ФИЗИЧКО ЗДРАВЉЕ: Проблеми са сном, што дуже трају, остављају теже последице

В.Н.

06. 10. 2021. у 15:00

НЕСАНИЦА је један од најучесталијих здравствених проблема. Она у почетку узрокује само психичке тешкоће, али временом постаје претња и физичком здрављу јер може да наруши вредности крвног притиска и шећера у крви.

САВЛАДАЈТЕ НЕСАНИЦУ ЈЕР МОЖЕ ДА НАРУШИ И ФИЗИЧКО ЗДРАВЉЕ: Проблеми са сном, што дуже трају,  остављају теже последице

Фото: Depositphotos

Особе које пате од несанице углавном се деле на две групе - оне који лако заспу, али се брзо буде и до јутра спавају у етапама, са краћим или дужим периодима будности, и оне који не могу да заспу.

Постоје многи разлози који узрокују несаницу. Већина неуропсихијатара сматра да је несаница последица нерешених унутрашњих конфликата, док су неки уверени да се јавља као последица физичког обољења.

Пробајте сами уз више дисциплине у свакодневним навикама да станете на пут бесаним ноћима, али ако ништа не помогне потражите обавезно медицинску помоћ.

КАФА, ХРАНА, ТВ...

Ограничите унос кофеина. Кафа је природни стимуланс и висок унос може да изазове главобољу, убрзан пулс и несаницу. Немојте да једете и вежбате минимум два сата пре спавања. Не радите на рачунару и не гледајте ТВ најмање сат пре спавања. Не решавајте проблеме, не расправљајте се, не размишљајте о финансијама и другим проблемима пред спавање. Немојте да спавате током дана без обзира на то колико се осећали поспано. Место спавања требало би да буде тихо, потпуно мрачно и прохладно, без буке. Попије шољу топлог чаја од камилице или матичњака пре одласка у кревет. Уколико имате могућности, направите себи топлу купку са морском сољу у трајању од пола сата, сат пре одласка на спавање.

* * * * * * * *

Будите се увек у исто време

Можда не можете да контролишете када ћете да заспите и да ли ћете имати несаницу, али можете да контролишете када ћете се ујутру пробудити. Ако се увек будите у исто време, тиме пуните свој унутрашњи биолошки сат који контролише спавање и будност. То ствара врло стабилан биолошки одговор. Ако промените време буђења, сигнал ће постати слабији и неће подржати ваш сан. Када је овај сат стабилан, почећете да се осећате поспано мање-више у исто време сваке ноћи.

* * * * * * * *

Устаните ако не можете да заспите

Људи с хроничном несаницом не само да тешко упадају у сан већ тешко у њему и остају. На пример, ако се пробуде у три ујутру, можда неће моћи да заспу неколико сати. Према стандардним препорукама когнитивно-бихевиоралне терапије за несаницу, ако људи не могу да заспу у року од 20 минута на почетку ноћи, треба да устану из кревета и раде нешто тихо, попут читања књиге, и затим се врате у кревет кад им се спава. Важно је избегавати било коју активност која ствара много физичког или менталног узбуђења, као на пример чишћење куће или читање књиге која подрива емоције.

* * * * * * * * *

Без излежавања

Особе са несаницом обично проводе много дуже времена у кревету него што су у стању да спавају. Тако ће, на пример, у кревету остати осам сати, али ће спавати само шест. Осим тога, они углавном имају неквалитетне, кратке периоде спавања. Када људи проводе превише времена у кревету, многи од њих на крају мало и задремају. Такав сан није баш добар, јер не освежава.

Како бисте избегли неквалитетне снове и учврстили их у један дужи блок, покушајте да ограничите време које проводите у кревету. Ако током ноћи у просеку спавате шест сати, проведите само толико времена у кревету сваке ноћи да бисте имали квалитетан сан. У почетку ћете можда бити уморни, али када изградите солидан период спавања, моћи ћете да продужите време у кревету. Постоји још један добар разлог да избегнете да проводите превише времена у кревету - што смо дуже будни, наша потреба за сном је јача.

* * * * * * * *

У кревет кад сте поспани

Људи често замењују физички и ментални умор с поспаношћу, али како објашњавају стручњаци, то су два различита осећаја. Поспаност се дефинише као вероватноћа да ако спустимо главу на јастук, брзо заспимо. Потребе за сном граде се у време док смо будни, али људи то не могу да осете ако су још у стању високог узбуђења или стимулације. Другим речима, можете бити уморни, али и даље у пуном узбуђењу, због чега нећете осетити поспаност. Брже ћете, дакле, заспати ако одете на спавање у време у ком више нисте узбуђени и почињете да се осећате поспано.

Кад особа која пати од несанице леже у кревет док јој се још не спава, обично брине због још једне непроспаване ноћи и како ће се грозно осећати следећег дана. То условљава његов ум да посматра кревет као место будности, стреса и анксиозности. Насупрот томе, ако особа већину времена у кревету проведе спавајући, ум ће научити да то повеже са мирним сном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)