ШТА СУ ПРЕКЛАМПСИЈА И ЕКЛАМПСИЈА: Докторка Мима Фазлагић решава недоумице око ових обољења

В. Н.

14. 09. 2021. у 13:30

ЧЕСТО питање у медицини и недоумица посебно код жена је појам преклампсије и еклампсије. Да ли је ово генетско обољење или ипак нешто другачије, отркива за "Новости" докторка Мима Фазлагић.

ШТА СУ ПРЕКЛАМПСИЈА И ЕКЛАМПСИЈА: Докторка Мима Фазлагић решава недоумице око ових обољења

Фото: Принтскрин К1 ТВ

 - Прееклампсија је обољење везано искључиво за трудноћу. Не зна се тачан разлог настанка болести, али чешће се јавља код жена које имају повишен притисак, гојазне су или које носе близаначку трудноћу, веома су младе или старе труднице. Сматра се да има везе са генетиком, аутоимуним одговором и стањем крвних судова. Симптоми су повишен притисак, отоци руку и ногу, главобоља, бол у горњем делу стомака, појава протеина у урину, нагло добијање у тежини, објашњава докторка Фазлагић.

Она додаје:

 - Одмах се приступа лечењу, а уколико болест напредује мора да се изазове порођај, ако може вагинално, а ако не ради се царски рез и то не због бебе већ да би спасли мајку. Еклампсија је акутно стање, у коме се поред притиска јављају и грчеви слични епилептичним и није обавезно да том стању претходи прееклампсија. Када се јави најважније је хитно завршити порођај и приступити лечењу мајке. У најгорим случајевима породиља може упасти у кому. Ако уз повишен притисак имамо отказивање јетре и смањење тромбоцита, овај скуп симптома се назива ХЕЛЛП синдром и често води до фаталног исхода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)