ЛОШЕ НАВИКЕ: Да ли “пуцање“ прстију може да изазове здравствене проблеме?

С. К.

21. 08. 2021. у 15:40

НАВИКА пуцацања зглобова, често може да изнервира друге и буде веома иритантна. Мала је вероватноћа да она може да проузрокује неку велику штету. Многи се питају да ли ова лоша навика може да изазове артритис или да га погорша, то се дешава ретко, али учестало пуцање може да оштети хрскавицу којом је обложен зглоб.

ЛОШЕ НАВИКЕ: Да ли “пуцање“ прстију може да изазове здравствене проблеме?

Фото: Depositphotos

Зглобови прстију су они које људи најчешће пуцају. Особа може да савија зглобове уназад или напред, окрећући кости око зглоба. Истраживања су показала да је ризик од развоја артритиса приближно исти, без обзира да ли особа пукне зглобове или не. Чини се да пуцање зглобова није повезано са било каквим здравственим проблемима, осим у ситуацијама када је то пропраћено уз бол или оток.

Како настаје непријатан звук?

Зглобови могу да стварају звуке пуцања, шкрипања или бушења, посебно на зглобовима колена, леђа и врата. То је углавном навика која ослобађа нервозу, али је и ствара код других док слушају непријатне звуке. Стручњаци су истражили одакле долазе ти звукови. Када особа испружи зглоб, то смањује притисак унутар њега, ослобађа све гасове, попут угљен-диоксида. Овај гас се ослобађа у облику мехурића. Када особа повуче прст да би пукнула зглобом, тада се делимично или у потпуности пукне мехурић гаса и прави звук. Будући да стимулише нервне завршетке, пуцање или искакање зглобова може да проузрокује осећај ослобођене напетости мишића и повећану покретљивост. Ако се звук пуцања зглоба јави уз било какав бол, то може указивати на оштећење зглоба и можда на пуцање хрскавице која га ублажава.

Када зглобови једном пукну не могу пуцати наредних 15 минута. За то врме зглоб се постепено враћа у нормалну величину, а у течности се отапају нови гасови и он поново постаје “спреман за пуцање“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)