ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХЕПАТИТИСА: Сваких 30 секунди једна особа умре од последица вирусних упала јетре

И. Ковачић

28. 07. 2021. у 13:46

СВЕТСКИ дан борбе против хепатитиса обележава се сваке године 28.јула. Овогодишња крилатица борбе је "Хепатитис не може да чека". Слоган је осмишљен због чињенице да сваких 30 секунди једна особа у свету умре због последица узрокованих вирусном упалом јетре.

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХЕПАТИТИСА: Сваких 30 секунди једна особа умре од последица вирусних упала јетре

Фото: И. Ковачић

Професор др Ивана Милошевић, инфектолог Универзитетског клиничког центра Србије истакла је да је главни проблем код хепатитиса тај што огромна већина заражени дуго не испољава никакве симптоме инфекције:

 - Тек када се развије цироза јетре или хепатоцелуларни карцином инфицирани затраже помоћ лекара. Нажалост тада је касно за потпуно излечење.

Процене су да је у Србији вирусним хепатитисима типа Б и Ц заражено око 70 хљада људи. Већина нема симптоме и не зна да може вирус да пренесе даље.

 - У свим Заводима за јавно здравље Србије могуће је потпуно бесплатно и анонимно тестирање на хепатитис Б и Ц - рекла је др Виолета Ракић, епидемиолог Института "Батут".

У Србији су 2018. године уведени иновативни лекови за лечење хроничног хепатитиса који омогућавају потпуно излечење болести ако се открије у почетној фази. Према најавама директорке Републичког фонда Сање Радојевић Шкодрић, наша земља ускоро планира да набави још новије, како наводи, револуционарне лекове за лечење хепатитиса.

У Министарству здравља напомињу да раде на усвајању Програма превенције заразних хепатитиса, у складу са глобалном здравственом политиком која има за циљ да до 2030.смањи број умрлих од ове инфекције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)