ПОРОДИЦА ТРАЖИ ИСТИНУ: После смрти Лазара Желалића у ковид болници у Бару

В. В.

05. 12. 2020. у 08:00

ОД почетка епидемије корона вируса, од марта ове године, 18 пацијената из Херцег Новог изгубило је битку.

ПОРОДИЦА ТРАЖИ ИСТИНУ: После смрти Лазара Желалића у ковид болници у Бару

Фото: В. В.

Недавно и Лазар Желалић (61) који је лечен у Бару, у болници која је одређена за ковид болницу на приморју Црне Горе. Породица Желалић суочена са ненадокнадивим губитком, али и бројним недоумицама, кренула је у истраживање свега што је претходило смрти њиховог члана, огорчени због пропуста, а кажу и нехуманих поступака током борбе са болешћу.

Након што је преминуо Лазар Желалић, у барској болници, све што је породици понуђено, била је, кажу црна кеса са исписаним именом и презименом и стварима преминулог. Премда знају да свој губитак не могу надокнадити, Желалићи истину траже како се другима не би поновило слично искуство.

Према њиховим оценама проблема у приступу пацијенту који има симптоме корона вируса има на свим нивоима. Пре месец и по, када се све о чему причају њима дешавало прва препрека је било тестирање и чекање резултата седам и више дана.

Бобана Желалић, снаха преминулог Лазара, каже да је он у барској болници био непуна три дана. Његово стање је у првом тренутку било побољшано, добијао је кисеоник, а онда је у току ноћи, остао без кисеоника, дуже од сат. Сутрадан није могао да прича нити да пише. Прикључен је на апарате.

ДОМ ЗДРАВЉА ХЕРЦЕГ НОВИ

Ни у херцегновском Дому здравља искуства нису била другачија. Резултат теста чекали су седам дана.

- За то време нико није хтео да га прими. Онда је докторка опште праксе тражила да се одради рентген плућа. Налаз је био добар, али стање се погоршало. Син га је повео у хитну, а тамо су га као ковид пацијента упутили у болницу Мељине. Они су Лазара сместили у болничка кола и одвезли га у Бар.До тада, он је добио три кутије хемомицина, а тек на инсистирање његове супруге долазила је патронажа да ураде анализу крви, али су тражили да изведемо пацијента из куће - испричала је Желалић.

- Звали смо упорно болницу Бар, али на број који смо добили никада се нико није јавио. Када би позвали друге бројеве и неко одговорио увек су говорили да не смеју ништа да нам кажу. У суботу поподне Лазар је опет био боље, а у суботу вече више није одговарао на позиве нити на поруке. У једном моменту чули смо се са др Светланом Вучетић која нам је рекла да је његово стање стабилно. У току ноћи, на недељу, са тог броја на који се нама нико није јављао скоро три дана, позвали су нас и рекли да је Лазар преминуо.

Сумње изазива и разговор са надлежном лекарком, каже Нада Ђуришић, Лазарева сестра.

- Ћерка је тражила да нам пошаљу све налазе које су радили, али смо добили само отпусну листу. Докторка је казала да је он имао катетер, али он га није имао, да је имао жуто сиву боју, али ми смо имали видео позив са њим и тачно знамо како је изгледао. Све што је та докторка рекла била је лаж. Казала је да је ово чудовиште од болести, да ни они сами не знају како пацијента лечити - каже Нада Ђуришић. - На многа питања нам није одговорила, а објаснила је да она то што нас интересује не може да нам каже јер би била отпуштена. Тврде да је Лазар био у лошем стању, а сестра му је донела асепсол да чисти собу и купатило. Да је био толико лоше, он не би могао то да ради.

ОДГОВОР БОЛНИЦЕ

ОДГОВОРЕ које су очекивали Желалићи новинари су затражили прво у ковид болници у Бару. Остали смо ускраћени за објашњење зашто је пацијент са тешком клиничком сликом остао без кисеоника и да ли до пропуста долази већ на нивоу примарне здравствене заштите.

Добили смо информацију да је покојни Лазар Желалић примљен у болницу са узнапредованом упалом плућа, фебрилан и адинамичан, да је претходно 15 дана имао повишену температуру, малаксалост, губитак апетита, те да је узимао антиботску терапију. Потврђен је позитиван тест на САРС КОВ 2 а и поред примењене терапије болест је напредовала.

На питања да ли у Бару имају довољно стручног особља које лечи ковид пацијенте и како је могуће да тешке плућне болеснике не надгледа пулмолог, те да ли су тражили испомоћ од Кризног медицинског штаба, одговорено је да је болницу Бар као КОВИД болницу за приморје одредио НКТ. На почетку епидемије Комисија СЗО утврдила је да болница просторно, кадровски и технички испуњава потребне медицинске услове за време епидемије.

- Наш Лазар је умро у недељу ујутру у 02.30 рекли су нам да га истог дана сахранимо. Зашто? Тражила сам да нам обуку заштитна одела да би га неко од попродице видео, да не буде сам, ни то нам није дозвољено. Све нехумано - причају Бобана и Нада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)