(УЖИВО) ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Затворена бирачка места (ФОТО/ВИДЕО)

В.К./М.С.

02. 04. 2023. у 07:00 >> 20:00

ЦРНА Гора данас бира председника државе, између Мила Ђукановића (61) и Јакова Милатовића (37).

(УЖИВО) ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Затворена бирачка места (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Европа сад/Влада Црне Горе

20:00 Затворена бирачка места

ЦДТ: Излазност до 19 сати 67,1 одсто

ЦДТ је објавио да је излазност до 19 сати 67,1 одсто, односно за 6,5 одсто више него у првом кругу избора.

 

Фото: М. С.

Полиција у штабу ДПС у Беранама, кола са страним таблицама круже около!

Како јавља новинар "Новости" из Берана, полиција је ушла у седиште Општинског одбора ДПС!

Око зграде круже возис страних регистарских ознака. (М. С.)

У Тивту и Котору боља иузлазност, без неправилности

И тиватска Општинска изборна комисија саопштила је податке о излазности на председничким изборима до 18 сати. Право да се изјасне у другом кругу избора искористило је  7204 бирача што је 60 одсто од укупно уписаних у бирачки списак. Изборни процесс тече И даље без проблема и евидентираних неправилности, а наредни пресек излазности биће објављен у 20 часова, по затварању биралишта.

У сличној атмосфери протиче и изборни дан у Котору. Неправилности на бирачким местима нема а до 18 сати  гласало је 10.826  Которана. У процентима то је   59,27 одсто од укупног броја уписаних бирача, којих је у Котору  18.385.

Пораст излазности овде очекују и у наредном сату, до затварања бирачких места.  (В.В.)

Фото: Приватна архива

Расте излазност у Херцег Новом

Према речима председника  херцегновске ОИК Дејана Радонића до 18  сати гласало је 14.749 грађана или 57,93  одсто од укупног броја уписаних у бирачке спискове. То је 1.202 бирача више  него што их је у истом период било у  првом кругу председничких избора који су одржани 19. марта.

Нема пријављених проблема нити нерегуларности које би реметиле ток гласања, рекао је Радонић. (В.В.)

Фото: М. С.

 

ЦеМИ: До 17 сати гласало 58.7 одсто бирача

На председничким изборима до 17 сати, према подацима Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ), гласало је 58.7 одсто уписаних бирача. У јужној регији до 17 сати гласало је 52.4 одсто бирача, централној 62.8 одсто и северној 57.6 одсто. У Подгорици је до 17 сати гласало 63.6 одсто бирача, Никшићу 67.3 одсто, Бару 52.8 одсто и Бијелом Пољу 60.9 одсто.

У првом кругу председничких избора до 17 сати излазност је била 52,4 одсто, на предсједничким изборима 2018. године до 17 сати износила је 49,5 одсто, на парламентарним 2020. године 68,4 одсто.

Фото: Општина Бијело Поље

Бијело Пољe: Поднете две кривичне због куповине гласова

Jедна од партија која има свог кандидата за председника Црне Горе поднела је данас Центру безбедности у Бијелом Пољу две кривичне пријаве због сумње да су њени “супарници“ подмићивали бираче и куповали гласове!

Према наводима из кривичних пријава, куповина гласова се одигравала у местима Црхаљ и Лозна.

- Више особа у возилима страних регистарских ознака заустављало се и улазило у локалну кафану у Лозној, одакле су након пар минута ужурбано излазили, док је у Црхљу примећено окупљање више особа које су на кратко улазиле у једну приватну кућу у близини гласачког места - део је из пријава. (М. С.)

 

Фото: Твитер/@AsmirPucurica

Прекинуто гласање код Бијелог Поља

У Кањама код Бијелог поља прекинуто је гласање јер је поломљена бирачка кутија.

До инцидента је дошло након што је један грађанин показао попуњен гласачки листић, а потом је уследила препирка између чланова бирачког одбора и на крају до ломљења кутије. (М. С.)

 

Управа полиције Црне Горе: Поступаћемо по закону
 

Поводом више објава у медијима, да припадници Управе полиције својим деловањем крше закон, из седишта црногорске полиције је саопштено да њени припадници поступају искључиво у складу законом и прописаним овлашчењима и својим деловањем доприносе безбједном одвијању изборног процеса и очувању јавног реда и мира.

-Службеници Управе полиције ће наставити са активностима из своје надлежности, као и до сада поштујући закон, без селекције у поступању, како би се свим грађанима омогућило неометано остваривање Уставом гарантованог права, безбедно одржавање изборног процеса, те обезбедио стабилан јавни ред и мир и лична и имовинска сигурност свих грађана, саопштила је Управа полиције Црне Горе. (М. С.)

 

Фото В. Кадић

Полиција у штабу ДПС у Никшићу

Потпредседник ДПС Црне Горе др Јевто Ераковић изјавио је да се већа група грађана окупила испред њихових просторија у изборном штабу у МЗ Растоци, у Никшићу, фотографисала, вербално провоцирала ''и да када им није пошло за руком да испровоцирају активисте да је онда, како је рекао, деловала полиција и без икаквог повод претресла њихове просторије у тој месној заједници и, како је истакао, није нашла ништа. (М.С.)

 

До 15 часова гласало скоро 50 одсто грађана Будве

Демократско право да бирају председника Црне Горе, у Будви је до 15 часова искористило скоро половина уписаних бирача. Своју грађанску дужност испунило 9.203 бирача, што је 48,83% од укупног броја бирача који износи 18.847.

До сада ни на једном гласачком месту нису забелжене неправилности. Гласачка места се затварају у 20 часова. (Б.Д.)

Фото: Б. Д.

 

У Бару већа излазност него у првом кругу  

У Бару је до 15 сати гласало 17.450 грађанки и грађана  уписаних у бирачки списак, односно 43,8 одсто уписаних бирача.

Изборни дан у Бару, како је саопштио председник Општинске изборне комисије Драган Симовић, протиче без већих нерегуларности. У односу на први круг председничких избора, гласало је око шст одсто бирача више, односно за око 2.000. 

Бирачки списак у  Бару има  39.869 гласача. (Б. Д.)

 

Фото: Приватна архива

Тренд ниске излазности настављен у Улцињу - гласала четвртина бирача

Према подацима из Општинске изборне комисије Улцињ, до 15 часова гласало је 5.201 грађанки и грађана који имају право гласа.

- До 15 часова је гласало 25, 29 одсто уписаних бирача у Улцињу - казао је за заменик председника Општинске изборне комисије Улцињ Артан Хоџа.

Према његовим речима у другом кругу председничких избора на свих 38 бирачких места изборни дан протиче мирно и без иједне неправилности. У бирачком списку у Улцињу  уписано 20.566 бирача. (Б.Д.)

Фото: В. В.

Дејан Радонић председник ОИК у Херцег Новом

 

Без нерегуларности у Тивту и Котору

Мирно протиче и изборни дан у Тивту. Према пресеку излазности до 15 часова  од 12.007 уписаних гласало је 5605 грађана или 46,68 одсто, саопштила је Општинска изборна комисија.

Без нерегуларности одвија се изборни процес и у Котору. Према последњем пресеку, до 15 сати у которској општини је гласало 8.358  грађана или  45 одсто од укупног броја уписаних бирача. (В.В.)

 

Фото В. К.

У Никшићу приведено шест особа, куповали личне карте

- У Никшићу, у улици Четврте црногорске, у просторијама Пчеларске организације вршена је куповина личних карата од стране једне политичке партије. Полиција је тамо затекла шест особа и упривела их.

Они су одведени у Одељења безбедности Никшић ради прикупљања обавештења на околности наведене пријаве, саопштила је Управа полиције Црне Горе. (М. С.)

 

Новљани на висини задатка - до 15 часова гласало 45,91 одсто

Председник ОИК Херцег Нови Дејан Радонић информисао је да је 15 сати  право да се изјасни у другом кругу председничких искористило 11 690 бирача, што је 45,91 одсто  од укупног броја уписаних, односно 903 бирача више него у првом изборном кругу. Изборни дан протиче мирно и за сада без неправилности и проблема. (В.В.)

Фото: В. К.

Андрија Мандић обавио грађанску дужност

Председник Нове српске демократије Андрија Мандић гласао је у Загоричу у другом кругу председничких избора. (В. К.)

Улцињ: Излазност испод 15 % до подне 

До подне у Улцињу је излазност 13,21 одсто одуписаних 20.566 бирача. У другом кругу председничких избора на 38 бирачких места изборни дан протиче мирно. 

То је "Новости" потврдио гласање  заменик председника Општинске изборне комисије Улцињ Артан Хоџа.

Подсетимо И у првом кругу на председничким изборима у Улцињу је била  излазност испод 50 одсто. (Б.Д.)

Будва: Више од трећине уписаних гласача искористило грађанско право до подне

За првих пет сати гласања у Будви је више од трећине уписаних гласача искористило грађанско право и гласало у другом кругу председничких избора.  Председник Општинске изборне комисије Будва, Ђорђије Вујовић казао је да изборни дан протиче мирно и да је до 12 сати гласало 5.978 бирача или 30,76 одсто.

- Немамо ни један приговор нити примедбу, грађани мирно обављају своју грађанску дужност - казао је Вујовић.

У Будви право гласа има 18. 847 грађанки и грађана. (Б.Д.)

Изборни дан у Даниловграду

Изборни дан у Општини Даниловград протиче мирно, сва биралишта су отворена, а излазност је готово два провента већа него у првом кругу предсједничких избора.

Своје бирачко право у тој општини, до подне је искористило 37,23 одсто бирача, док је пре две недеље она износила 35,66 одсто.(И.С.)

И Бечић обавио грађанску дужност

Председник Демократске Црне Горе Алекса Бечић обавио је своју грађанску дужност на бирачком мести број 72, у подгоричком насељу Забјело.

Фото: Демократе

Бечић се након гласања обратио присутним представницима медија и искористио прилику да позове све грађане Црне Горе, а посебно бираче који су му у првом кругу предсједничких избора пружили подршку, да искористе своје бирачко право и масовно изађу на биралишта.

Фото: Демократе

 

Гласао и Мило Ђукановић

Мило Ђукановић гласао је у основној школи "Саво Пејановић" у Подгорици.

Фото: В.К.

 

Гласао и митрополит Јоаникије

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије гласао је на бирачком месту у Библиотеци и читаоници “Његош” на Цетињу.

Фото: В.К.

Већа излазност него у првом кругу на северу Црне Горе

У другом кругу председничких избра у Црној Гори бележи се већа излазност бирача на северу него пре две недеље.

Више о томе у посебној вести. 

 

Гласао Јаков Милатовић

Јаков Милатовић је нешто после 10 сати гласао на бирачком месту у Спортско културном центру Универзитета Црне Горе.

 

У Бару и Будви удентична излатност као у првим кругу

У Бару и Будви током прва два сата гласања, у другом кругу за председничких избора излазност скоро идентична као пре 14 дана. 

До 9 сати право гласа у Бару искористило је 5,3 одсто бирача, односно 2106 грађана уписаних у бирачки списак, казао је председник Општинске изборне комисије Драган Симовић.

До сада, како је истакао, изборни дан на 67 бирачких места протиче мирно и без забележених неправилности.

У првом кругу председничких избора, одржаном 19. марта, излазност до 9 сати у Бару била је 5,4 одсто (2153 бирача).

Фото: Б. Дабић

Председник Општинске изборне комисије Будва, Ђорђије Вујовић казао је да су свих 28 бирачких места отворена на време. 

- До 9 сати гласало 1.424 бирача, што је 7,56 одсто изашлих. Излазност је идентична као и у првом кругу. Сајт путем којих грађани могу да се информишу бирачи не ради. Током прва два сата гласање протиче без проблема. Надамо се да ће остати тако до краја дана - казао је Вујовић.

Следећи пресек је у 12 часова.(Б.Дабић)

Тиват - Котор

Тиватска Општинска изборна комисија је саопштила да је 21 бирачко место у Тивту отворено тачно у 7 сати. Право гласа има 12007 бирача.

У Котору је укупно  37 бирачких места и, према речима предсједника Општинске изборне комисије Срђана Драгомановића, сва биралишта отворена су на време, а неправилности за сада нема. Право гласа у овој општини има 18.385 становника.(В.В.)

Фото: В.В.

 

Излазност у Херцег Новом

Према подацима Општинске изборне комисије до 9 сати у Херцег Новом је гласало 1 193 бирача или 4,69%, казао је председник ОИК  Дејан Радонић.У поређењу са првим кругом до 9 сати гласало је мање 103 бирача. Нису пријављене неправилности.

Нови пресек о излазности саопштиће у 12 сати.

Сва бирачка места у Херцег Новом отворена су на време. На 47 бирачких места У Херцег Новом право да гласа на председничким изборима имају 25 462 грађанина. (В.В.)

 

Инцидент на бирачком месту

ЦеМИ је саопштио да је на бирачком месту 25А у Подгорици бирач користио телефон на бирачком месту сликајући гласачки листић, што је повреда одредби о тајности гласања из члана 69а и супротно члану 71а Закона о избору одборника и посланика којим је забрањена употреба електронских уређаја за комуникацију у просторији за гласање.

 

Први подаци о излазности

Према подацима Центра за демократску транзицију до осам сати гласало је 2,9 одсто уписаних бирача или око 15.480 бирача. Излазност идентична као у првом кругу 19.марта.

По регијама излазност износи: Север - 2,3%; Центар - 3.6% Југ - 2.2%.

Фото: В.К.

Подгорица

 

Томић гласао у Никшићу

Међу првим гласачима био је Спасоје Томић, функционер ДФ-а. 

Затекли смо га испред бирачког места у Никшићу.

- Грађани знају кога треба послати у политичку прошлост - казао је кратко за "Новости". Томић.

Фото: В.Кадић

Отворена бирачка места

У Црној Гори су јутрос у седам часова отворена боирачка места у другом кругу председничких избора, у коме се надмећу актуелни шеф црногорске државе и кандидат ДПС Мило Ђукановић и кандидат Покрета Европа сад (ПЕС) Јаков Милатовић.

Фото: В.К.

Фото: В.К.

Четврти избори од обнове државности

Ово су четврти избори од обнове државности на референдуму 2006. године, а право гласа има 542.154 грађана.

У првом кругу Милатовић је освојио 28,92 одсто гласова, а Ђукановић - 35,37 одсто. Резултати првог круга су показали да је Ђукановић освојио око 60.000 гласова мање него пет година раније (2018), када је тријумфовао већ у првом кругу председничких избора. Јаков Милатовић је у Подгорици освојио седам хиљада гласова више од актуелног шефа државе.

Много тога је на Милатовићевој страни у другом кругу. Он рачуна на гласове које су у првом кругу добили кандидати из редова августовских победника - Андрија Мандић, Алекса Бечић и Горан Даниловић.

Уколико та декларативна подршка буде заиста потврђена на терену, онда је његова победа сасвим извесна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЛЕПА ЋЕРКА ТАЊЕ БОШКОВИЋ: Глумиле су заједно само у једном филму