ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Драгиња поднела оставку на страначке функције, Мандић позвао бираче да гласају за Милатовића

Novosti online

19. 03. 2023. у 20:11 >> 00:03

ГРАЂАНИ Црне Горе данас су гласали за новог шефа државе.

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Драгиња поднела оставку на страначке функције, Мандић позвао бираче да гласају за Милатовића

Фото: В.К./Демократе

 Према правилима, у 20 часова  су затворена сва бирачка места.

Центар за изборни мониторнг саопштио је да је било доста неправилности током данашњег гласања.

Последњи подаци кажу да је изашло 63,1 одсто грађана, а да у други круг председничких избора иду Мило Ђукановић и Јаков Милатовић.

 

Фото: Принтскрин Центар за мониторинг

23:51 Последњи подаци: Милу 35,20 одсто гласова, а Јакову Милатовићу 29,20 одсто

Како је објавио Центар за мониторинг, на председничке изборе у Црној Гори изашло је 63,1 одсто грађана. Према последњим подацима кандидат ДПС Мило Ђукановић освојио је 35,20 одсто гласова, а Јаков Милатовић из Европа сад 29,20 одсто.

Следе Андрија Мандић са 19,30, Алекса Бечић са 10,90, Драгиња Вуксановић Станковић са 3,20, Горан Даниловић са 1,40 и Јован Радуловић са 0,80 одсто гласова.

23:47 У Бару Ђукановић добио највише гласова

У Бару су право гласа искористили 21.902 бирача, што је 54,93 одсто од укупно уписаних 39.869.

Највише гласова у првом кругу председничких избора у Бару је освојио кандидат Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић. За њега је гласало 9.588 бирача у овом граду, а за кандидата Покрета Европа сад Јакова Милатовића 5. 217. То је потврдио председник Општинске изборне комисије Драган Симовић. Према речима Симовића, кандидат Демократског фронта Андрија Мандић добио је 3.113 гласова и кандидат Демократске Црне Горе Алекса Бечић, 2.200 .

Самостални кандидат, инфлуенсер Јован Радуловић Јоџир освојио је 319 гласова, кандидаткиња Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић 953, а кандидат Уједињене Црне Горе Горан Даниловић 317 гласова. (Б.Д.)

 

Фото: Европа сад

 

22:54 Успели смо: Огласио се Јаков Милатовић

Кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић казао је да је обећао да ће успети на председничким изборима.

- Ово је победа свих оних који су бакљу слободе носили 30 година, оних који су били дискриминисани ција су деца исла трбухом за крухом, који су били сиромашни - казао је он.

Фото: ЕПА

22:49 Ђукановић очекуује  победу у другом кругу

Кандидат Демократске апртије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић казао је да је ово био још један транспарентни демократски процес и да су избори протекли у мирној атмосфери.

- Желимо да потврдимо да је Црна Гора сваким даном све ближа свом стратешком циљу и да се приближава ономе што је финални циљ политике- квалитет живота у Црној Гори на основу квалитета грађана Европске уније - рекао је Ђукановић.

Фото: Влада Црне Горе

 

22: 41  Драгиња Вуксановић Станковић напушта страначке функције

Лош резулта кандидаткиње т Драгиње Вуксановић Станковић повод да напусти све страначке функције.

Она је казала да подноси оставку и на место посланице у Скупштини Црне Горе. Честитала је председничким кандидатима Демократске партије социјалиста Милу Ђукановићу и Покрета Европа сад Јакову Милатовићу улазак у други круг председничких избора.

22:32 Председнички избори у Беранама: Мило декласиран поред Лима

Дебакл Мила Ђукановића према прелиминарним резултатима председничких избора у општини Беране, где већ девет година он и његова ДПС не знају за победу. Наиме, на на основу преко 70 одсто обрађеног узорка председнички кандидат ДФ Андрија Мандић је освојио у Беранама 32.3 одсто гласова, док је Јаков Милатовић освојио 29.7 одсто. Мило Ђукановић свега 23.5 одсто. (М. С.)

 

Фото: ДФ

22:26 Андрија Мандић: Позивам све да гласају за Јакова Милатовића

Председенички кандидат Демократског фронта Андрија Мандић захвалио се сваком гласачу ДФ-а, коалиције За будућност Црне Горе.

- Људи су подржали политику помирења и која значи будућност Црне Горе. Победа Милатовића у другом кругу нема без подршке ДФ-а - казао је он. - Дајем вечерас у име ДФ-а пуну подршку Милатовићу и позивам све грађане Црне Горе да га подрже. Наши гласачи, сви до последњег, да изађу да гласају за Милатовића, без обзира хоће ли он поштовати нашу подршку. (В. К.)

Фото архива

22:20 Стеван Катић: Смена Мила Ђукановића у другом кругу

Миран изборни дан у Херцег Новом, и остварење главног циља, „задати завршни ударац Милу Ђукановићу чиме сам посебно задовољан“ како је рекао Стеван Катић (председник ОО Демократска Црна Гора).

- Сигурно је да нам ови резултати и трендови говоре да је дефинитиван крај Демократске партије социјалиста и свега онога против чега смо се ми борили свих ових претходних година, тако да је ово коначно онај шлаг на торти, односно круна свега, због тога што је Мило Ђукановић са овим резултатом од 35 одсто у односу на онај који је имао 2018. године неких 53-54 одсто пао за неких 20 одсто. Тако да ће, обједињавањем гласача свих осталих кандидата у другом кругу он сигурно бити поражен, што и јесте крајни циљ, и битно је да грађани буду на висини задатка тог 2. априла, да изађу масовно на изборе и да подрже кандидата који је ушао у други круг и на тај начин да задамо тај завршни ударац - рекао је Катић. (В. В.)

 

Алекса Бечић, Фото Демократе

22:06 Бечић честитао Милатовићу

Председнички кандидат Демократа Алекса Бечић честитао је Јакову Милатовићу на постигнутом резултату, као и другим кандидатима. Он је казао да је већина која је победила 30.августа 2020. година вечерас освојила око 60 одсто гласова.

- Сачували смо нашу снагу иако смо имали далеко јачу конкуренцију. Колеге из Европе сад смо ми на неки начин изнедрили - навео је Бечић.

Он је казао да је постојала "веома прљава кампања", односно да је данима наратив био да једину шансу против Ђукановића има кандидат Демократског фронта или Европе сад. (В. К.)

21:48 ДПС објавила прелиминарну процену резултата

Демократска партија социјалиста је саопштила прелиминарну процену резултата председничких избора на основу 40 одсто обрађеног узорка.

Из ДПС -а су на Твитеру казали да је, према тим подацима, за кандидата и лидера те партије Мила Ђукановића гласало 41 одсто грађана. За једног од лидера Покрета Европа сад и кандидата те партије Јакова Милатовића - 25 одсто, док је за кандидата Демократског фронта Андрију Мандића гласало 19 одсто бирача. За кандидата Демократа Алексу Бечића гласало је 11 одсто.

Кандидаткињу Социјалдемократске партије Драгињу Вуксановић Станковић четири одсто, док је за кандидата Уједињене Црне Горе Горана Даниловића гласало један одсто, док је  инфлуенсер Јован Радуловић освојиоједан одсто гласова грађана, наводи се у саопштењу ДПС -а.

Фото: ДПС

 

21:42 ДПС: Мило Ђукановић остварио убедљиву победу у првом кругу избора

Портпарол Демократске партије социјалиста Милош Николић је казао да је Мило Ђукановић остварио убедљиву победу у првом кругу избора и да је освојио десет одсто процената више у односу на другопласираног кандидата.

Саопштио је да ће се Ђукановић обратити јавности у наредних пола сата.

21:40 Последњи прес Центра за мониторинг

Последње процене излазности, а на основу 90.5 одсто обрађеног узорка, излазност је 63.1 одсто.

Мило Ђукановић освојио је 35,40 одсто гласова, Јаков Милатовић 29,20, Андрија Мандић 19,10, Алекса Бечић 11 одсто.

Доцент Др Драгиња Вуксановић Станковић освојила је 3,20, Горан Даниловић 1,30 и Јован Радуловић 0,80 одсто гласова.

Ови се подаци у значајно неће мењати, очекују из Центра за мониторинг.

 

Фото: Европа сад

21:30 Ивановић: Јаков Милатовић сигурно улази у други круг председничких избора

Функционер Покрета Европа сад Филип Ивановић казао је да је сасвим сигурно да Јаков Милатовић улази у други круг председничких избора.

- Милатовић је остварио изврстан резултат у Даниловграду, Подгорици, Никшићу, Херцег Новом, Зети и бројним другим општинама, на основу обрађеног бирачког материјала до ког смо дошли. Постоји читав низ бирачких места као Плужине, Херцег Нови, Бијело Поље, Берима, Дрезги, Рогамима, Загоричу, Толошима, Доњој Горици, и у другим насељима и градовима, Милатовић остварује предност већу од Мила Ђукановића и Андрије Мандића заједно - казао је Ивановић.

- Сасвим сам сигуран да пратите резултате које објављују НВО и у овом тренутку не постоји никаква сумња да Милатовић пролази у други круг - јасан је он.

 

Фото: ЦеМи

21:23 ЦеМи: Обрађено 84.5 узорка

Резултати на основу 84.5% обрађеног узорка излазност: 63.1 одсто. Мило Ђукановић 35,40 одсто, Јаков Милатовић 29,20, Андрија Мандић 19,10, Алекса Бечић 11 одсто.

Драгиња Вуксановић Станковић 3,20, Горан Даниловић 1,3 и Јован Радулови 0,80 одсто.

21:20 Ђукановић и Милатовић сигурно у другом кругу

За председника Црне Горе у другом кругу председничких избора извесно је да ће се такмичити кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић и кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић. Други круг избора одржаће се за 14 дана, односно 2. априла. Председник државе бира се на пет година.

Фото: ЦеМи принтскрин

20:49 Резултати на основу 54 одсто обрађеног узорка

Председнички кандидат ДПС-а Мило Ђукановић освојио је 36,8 одсто, према прелиминарним пројекцијама резултата ЦеМИ на основу 54 процената обрађеног узорка. Кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић је освојио 27,9 процената, Демократског фронта Андрија Мандић 19,2 процената, Демократске Црне Горе Алекса Бечић 11,2.

Кандидаткиња СДП-а- Драгиња Вуксановић Станковић освојила је 2,8 процената, кандиат Уједињене Црне Горе Горан Даниловић 1,3 процената и инфлуенсер Јован Радуловић Јоџир 0,8 процената.

https://t.co/YId4lLlc7h

20:45 Пројекција резултата ЦеМИ: Обрађено 44,7 одсто узорка,Ђукановић 37.2 одсто гласова

Председнички кандидат ДПС-а Мило Ђукановић освојио је 37,2 процената према прелиминарним пројекцијама резултата ЦеМИ на основу 44,7 процената обрађеног узорка.

Кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић је освојио 26,6 процената, Демократског фронта Андрија Мандић 19,8 процената, Демократске Црне Горе Алекса Бечић 11,5 процената.

Кандидаткиња СДПА- Драгиња Вуксановић Станковић освојила је 2,9 процената, кандиат Уједињене Црне Горе Горан Даниловић 1,3 процената и инфлуенсер Јован Радуловић Јоџир 0,7 процената.

Фото: В. Кадић

20:36 Милатовић: Грађани одлучили да бирају богатију, праведнију и лепшу Црну Гору

Председнички кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић казао је да је у изборну трку ушао како би победио актуелног председника државе Мила Ђукановића, наводећи да је сигуран да су грађани одлучили да бирају богатију, праведнију и лепшу Црну Гору.

- Преузео сам одговорност и ушао у председничку трку како бих победио Ђукановића. Не само Ђукановића, већ све оно што Ђукановић представља у Црној Гори, а он је симбол прошлости, политика које су дијелиле ову земљу, које су сиромашиле државу -  поручио је Милатовић.

Фото: Демократска Црна Гора

20:27  Бечић оптимистичан, очекује други круг

Бечић је навео да је оптимистичан без обзира што је на овим изборима много већа конкуренција, јер на њима учествују и нови политички актери.

- Очекујем да остваримо најбољи резултат икада на националном нивоу и да нам тај резултат омогући да уђемо у други круг. По свим параметрима у другом кругу имам убедљиво најшири политички маневар.

 

Фото: В. Кадић

20:20 Мандић: Пред Црном Гором је ново поглавље

Андрија Мандић након гласања поручио да је пред Црном Гором ново поглавље. Он је рекао да имају обавезу да наставе онамо где су стали 30. августа 2020, као и да је у том контексту водио председничку кампању.

- У Црној Гори биће равноправан авноправан сваки грађанин. Хоћемо и желимо да градимо будућност, али да буде ослоњена на поштовању традиције - рекао је Мандић.

2014: Према подацима ЦеМИ-ја до 19 сати гласало 60,5 одсто бирача.

 

20:10 Обраћања каднидата: Мандић између 21 и 21.30 х, Мило око 22.30

Портпарол ДПС-а Милош Николић казао је да ће се њихов председнички кандидат Мило Ђукановић обратити око 22.30 часова.

Из Европе сад казали су да ће се око 21 час обратити њихов члан председништва Филип Ивановић, док ће се Андрија Мандић, према најавама из Демократског фронта обратити између 21 и 21.30 часова.

 

20:00 Затворена биралишта у Црној Гори

У трци за шефа државе је седам кандидата - актуелни председник и лидер ДПС-а Мило Ђукановић, председник Нове српске демократије Андрија Мандић, заменик председника Покрета "Европа сад" Јаков Милатовић, лидер Демократа Алекса Бечић, председник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић и подгорички инфлуенсер Јован Радуловић Јоџир.

Избори се одржавају после неколико политички бурних година, које је обележио пад са власти Демократске партије социјалиста, као и дубоких подела у народу. Очекују се најнеизвеснији избори до сада, а прогнозе говоре да ће победник бити познат тек након другог круга избора, 2. априла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРОВЕРАВАЛА САМ МАРКУ ТЕЛЕФОН: Каћа Грујић о несугласицама са Гобељом