ОМИЉЕНА КРАЉИЦА СВИХ ИТАЛИЈАНА: У Пљевљима отворена изложба посвећена Јелени, ћерки књаза Николе (ФОТО)

М. Д.

27. 03. 2023. у 19:33

ПОВОДОМ 70-те годишњицe смрти краљице Јелене, Завичајни музеј Пљевља у сарадњи са Амбасадом Италије у Подгорици и Италијанским институтом у Београду приредили су изложбу фотографија "Elena Regina d’Italia / Јелена, краљица Италије”.

ОМИЉЕНА КРАЉИЦА СВИХ ИТАЛИЈАНА: У Пљевљима отворена изложба посвећена Јелени, ћерки књаза Николе (ФОТО)

Фото: М.Дробњак/Завичајни музеј Пљевља

У просторијама Завичајног Музеја Пљеваља, амбасадорка Андреина Марсела и директорка Музеја Дејана Дробњак, отвориле су изложбу „Јелена, краљица Италије“ која представља део живота омиљене краљице свих Италијана. Директорка музеја,  Дејана Дробњак казала је да ова изложба представља својеврстан наставак серијала црногорског историјата с периода краја 19 и почета 20 века који је дат кроз другачију призму посматрања.

Дробњак наводи да су предходном изложбом "Живот на црногорском двору", посетиоцима  представили део свакондевног живота  чланова владарске породице Петровић Његош, док је ова изложба посвећена једној од принцеза - Јелени.

- У Европи се тада није много знало за Црну Гору, њене владаре и војсковође али се сазнало за наочиту, лепу, паметну црногорску краљицу Италије - Јелену научену високом манирима која је постала једна најцењених дама на европским дворовима - казала је Дробњак.

Амбасадорка Италије у Црној Гори, Андреина Марсела казала је да је ова изложба представљена прошлог децембра на Цетињу али да јој је жеља била да изложба мало путује по Црној Гори.

- Након Цетиња одлучили смо да изложба буде представљена у Пљевљима. Када сам видела ваш Музеј и како се овде ради  онда сам схватила да смо донели праву одлуку - казала је амбасадорка Марсела отварајући изложбу.

Италијанска краљица Јелена је рођена, 8. 01.1873. год као једна од девет кћерки, а шеста по реду, од укупно дванаесторо деце књаза Никола и књегиње Милене. Била је предодређена за жену високог положаја. За њеног крштеног кума, књаз је изабрао – руског цара Александра II Романова, чиме су све црногорске књегињице добиле могућност школовања на Институту Смољни у Петрограду. То је била и њихова улазница за велики свет, где су уз госпођице са других европских дворова учене лепом понашању, побожности, уметности и разноврсним наукама.

Кнегињица/принцаза Јелена је рано исказала изузетну даровитост и свестраност. Писала је поезију, познавала – Руску, Енглеску и Француску књижевност. Свирала виолину и клавир. Развијала љубав према сликарству, док је касније показала и склоност према археологији и нумизматици, те медицини и хуманитарном раду.

Тако паметна, наочита, стасита, привлачила је пажњу где год би се појавила. С тога, није ни чудо, да је приликом првог сусрета, на једној изложби у Венецији, 1895. задобила наклоност и принца Виторија Емануела III од Савоје, а већ наредне прилике, на церемонији крунисања руског цара, Јелена је прихватила његову веридбену понуду. То је подразумевало и нека корените промене, које њени ближњи нису одобравали.

Јеленина одлука је била коначна. Прихватила је римокатоличку веру и променила име у Елена, чврсто уверена да се Богу најбоље служи кроз љубав према ближњем. Венчали су се 24.10.1896. године. Од 1900. владали су као краљевски пар на престолу Италије до 1946. године. Проглашењем краља Емануела за цара Етиопије - 1936, а потом за краља Албаније, и Елена је добила титуле царице Етиопије и краљице Албаније.

За сво то време, Јелена је својим патријархалим одгојем у словенском духу, била привржена породици, као мајка петро деце, а отмена и одмерена као краљица Италије, те је веома цењена на европским дворовима. Исказивала је изузетну брижност и наклоност према народу, коју је нарочито показала одласком у Месину, на Сицилији и ангажовањем у хуманитарном раду, након катастрофалног потреса 1908. где су јој, касније, у знак захвалности, подигли споменик и покренули поступак њеног проглашења за светицу. Несебичну пожртвованост краљица је исказала и током Првог светског рата када је вилу у Савоји претворила у војну боницу. И почетком Другог светског рата - 1939. покушала је да се обрати отвореним писмом владаркама тада шест неутралних европских земаља са молбом да се заузму да спрече рат и зверска убијања.

Након неуспеха Италије у Другом светском рату, краљ Емануел је 1946. абдицирао и краљевски пар је избегао у Александрију, у Египат, где је након годину дана краљ умро. краљица Јелена тада одлази у Француску у, Монтпеље, где је живела скомно, окружена најближим члановима породице. Умрла је у 80. години – 1952. године.

Догађај је организован у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду, Институтом за историју италијанског Рисорђимента из Рима, уз покровитељство Министарства културе и медија Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

ЕУРО 2024: Почело је! Сви причају о ономе што су Шкоти урадили Србима, кренули и инциденти, а једна келнерица је у потпуном шоку