ФБИ УПОЗОРИО: Хакери изнудили више од 100 милиона долара од Црне Горе

Новости Онлајн

03. 12. 2022. у 17:56

ХАКЕРСКА група "Cuba ransomware", коју је Влада Црне Горе оптужила за сајбер напад, изнудила је између децембра 2021. и августа 2022. године више од 60 милиона долара за откупнину од жртава широм света, упозорили су амерички ФБИ и Агенција за сајбер безбедност.

ФБИ УПОЗОРИО: Хакери изнудили више од 100 милиона долара од Црне Горе

Фото Shutterstock

Извештај америчког Федералног истражног бира и Агенције за сајбер безбедност (ЦИСА) наставак је упозорења које је ФБИ објавио у децембру 2021. године, у којем је наведено да је банда "Cuba ransomware", која је активна од 2019. године, до тада зарадила близу 44 милиона долара од откупнине након напада на више од 49 субјеката у пет критичних инфраструктурних сектора у САД.

Од тада је банда 'Cuba ransomware' зарадила додатних 60 милиона долара, од напада на 100 организација широм света, што је скоро половина од 145 милиона долара које је тражила као откупнину од ових жртава", преноси портал techcrunch.com налазе из документа ФБИ и ЦИСА.

Истиче се да је од објављивања првог упозорења ФБИ у децембру 2021. године број америчких субјеката компромитованих нападима "Cuba ransomware" удвостручио, а откупнине које су тражене и плаћане су у порасту.

У августу ове године, банда је била повезана са нападом на Црну Гору, а на удару су били владини системи и друга критична инфраструктура и комуналне услуге, укључујући системе за електричну енергију, водовод и транспорт.

У тренутку напада, "Cuba ransomware" је тврдио да је од црногорског парламента добила "финансијску документацију, преписку са запосленима у банци, кретање рачуна, билансе стања, пореска документа и изворни код".

ФБИ и ЦИСА су указали да је банда недавно починила нападе у САД и Великој Британији.

ЦИСА у извештају напомиње да нема индиција да је криминална група, упркос имену по којем је позната, повезана са Републиком Кубом.

(CDM)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Аљбину Куртију да за његову мржњу према Александру Вучићу нема ни лека ни доктора.

21. 03. 2023. у 19:57 >> 20:31

Коментари (0)

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ПУТИН ИСПРАТИО СИ ЂИНПИНГА: Два занимљива детаља која упадају у очи (ВИДЕО)