КРШИЛИ ЗАКОН, НЕЗАКОНИТО НАПЛАЋИВАЛИ ОБРАДУ КРЕДИТА: Центар за заштиту потрошача поднео тужбу против црногорске Комерцијалне банке

З. З.

27. 11. 2021. у 06:34

ЦЕНТАР за заштиту потрошача поднео је колективну тужбу против Црногорске комерцијалне банке, јер су, како тврде, представници тог удружења, кршили Закон о заштити потрошача наплаћујући накнаду за обраду кредита од један до 1,17 одсто.

КРШИЛИ ЗАКОН, НЕЗАКОНИТО НАПЛАЋИВАЛИ ОБРАДУ КРЕДИТА: Центар за заштиту потрошача поднео тужбу против црногорске Комерцијалне банке

Фото А. Стевановић

Уверени су да ће добити спор, али како је појашњено, то не значи да ће банке вратити клијентима новац по основу обрачуна. Међутим, они који након пресуде буду подносили захтев за зајам то више неће плаћати.

Жељко Томовић, правник у ЦЕЗАП, казао је да је тужена банка одређивала накнаду за обраду кредита од један до 1,17 одсто, а не у фиксном износу.

- У складу са законском процедуром, ЦЕЗАП је упутио банци упозорење позивајући је да престане са таквом праксом и да се тај спор реши споразумно и вансудски. Међутим, иако је благовремено одговорила на упозорење, банка га није прихватила - појаснио је Томовић.

Милош Вукчевић, пуномоћник ЦЕЗАП-а је рекао да у том удружењу сматрају да таква одредба уговора о кредиту ствара неравнотежу између потрошача и банке. Указао је и на то да у земљама ЕУ банке добит остварују кроз камату на кредит, али не, како је закључио, кроз нетранспарентне трошкове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)