Нова апликација "Инфо за све" олакшаће комуникацију особама са инвалидитетом

А. Војиновић

19. 06. 2020. у 12:47

Нова апликација Инфо за све олакшаће комуникацију особама са инвалидитетом

Фото: Беоинфо

ОСОБЕ са инвалидитетом моћи ће од јула да рачунају на нову апликацију "Инфо за све" уз помоћ које ће добијати сервисне информације у аудио-формату и на знаковном језику, потврдио је јуче градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

На својим мобилним телефонима глуви и слепи суграђани имаће приступ потребним подацима који ће им олакшати свакодневни живот.

ЗВЕЗДАРА

ГРАДСКА општина Звездара такође је била једна од учесница пројекта, али је након преговора о садржини споразума почетком децембра послала обавештење да одустаје од успостављања међуопштинске сарадње.

Презентација нове техологије одржана је у просторијама Градске организације глувих Београда. Први човек престонице је заједно са начелницом Градске управе Сандром Пантелић, председником ГО Врачар Миланом Недељковићем и помоћницом градоначелника Новог Сада Љиљаном Коковић обишао просторије новооснованог сервиса, у оквиру кога се пружа подршка у комуникацији и информисању особама са инвалидитетом.

- Реализацијом пројекта "Успостављање међуопштинске сарадње у циљу оснивања сервиса подршке у мобилности и комуникацији" између Београда и Новог Сада и градских општина Врачар и Савски венац, особама са инвалидитетом сервисне информације чинимо доступнијим - навео је Радојичић.

ПРОГРАМ

ПОРЕД житеља са територије Савског венца и Врачара, апликацију "Инфо за све" моћи ће да инсталирају и користе сви грађани који за то имају потребе.

- Јасно је колико је свакоме од нас важно да зна време када ће се изменити режим услуге дистрибуције воде и струје, ред вожње градског превоза.

Захваљујући приступачном формату и набављеној опреми, сви партнери моћи ће да штампају материјал на Брајевом писму. Помоћу апликације "Инфо за све", глуве особе имаће и могућност СОС позива, односно да у свако доба дана позову тумача за знаковни језик.

Одлуку о међуопштинској сарадњи донели су одборници Скупштине града Београда на седници одржаној у марту, а средства за овај пројекат износе нешто више од 27.000 швајцарских франака у динарској противвредности. На Управи ГО Врачар, према одлуци, било је да набави СОС апликацију за глуве, апликацију за сервисне информације, штампач на Брајевом писму и рачунарску опрему.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)