БЕЗ САЛЕ ЗА ФИЗИЧКО 41 ШКОЛА: Град Београд из касе издваја више од пола милиона евра за изнајмљивање простора намењеног деци

Б. Борисављевић

06. 02. 2023. у 09:11

ОД 202 основне школе у престоници, 21 нема фискултурну салу, а од 87 средњих школа у 20 не постоји опремљен простор намењен настави физичког васпитања.

БЕЗ САЛЕ ЗА ФИЗИЧКО 41 ШКОЛА: Град Београд из касе издваја више од пола милиона евра за изнајмљивање простора намењеног деци

Ђаци морају да имају простор за бављење спортом / Фото М. Анђела

Часови фискултуре у овим образовним установама се држе у учионицима или напољу кад је лепо време, као и у изнајмљеним салама у спортским центрима, базенима, балон салама или у суседним школама које имају салу за физичко, за које закупнину плаћа Град.

Према подацима Секретаријата за образовање из прошле године, више од пола милиона евра се сваке године издваја из касе Београда на име закупнине фискултурних сала, како би ђаци могли да имају часове физичког васпитања. Град плаћа "кирију" за 17 средњих и пет основних школа за сале и базене у спортским центрима, као и у другим спортским објектима за редовну наставу физичког васпитања. Годишње то износи нешто више од 70 милиона динара - за средње школе више од 51 милион и око 18,5 милиона динара за потребе основних школа.

Фото СО Савски венац

Нове фискултурне сале у протеклих пет година добиле су основне школе "Доситеј Обрадовић" у Умци, "Карађорђе" у Остружници, "Душан Вукасовић Диоген" у Бечмену, "Антон Скала" на Савском венцу и "Никола Тесла" у Лештанима, док су у Земунској гимназији, средњој економској школи "Нада Димић" и Дванаестој гимназији фискултурне сале потпуно реновиране. Пресељењем једине Спортске гимназије у Србији, која од 2017. године наставу одржава први пут у свом простору, решили смо проблем фискултурне сале и за ову школу, која није имала чак ни свој објекат - истичу у Секретаријату за образовање и дечју заштиту. у плану израда пројекта за доградњу фискултурне сале у ОШ "Душко Радовић" у Сремчици. Ради се на пројекту изградње фискултурне сале у ОШ "Мића Марковић" у Малој Иванчи, као и за ОШ "Гаврило Принцип" у Земуну.

Ученици од 1. до 4. разреда имају три часа недељно наставу физичког васпитања, ученици од 5. до 8. разреда 2 часа физичког васпитања и један час обавезне физичке активности. Од наредне школске године, требало би да почне с радом софтвер који ће пратити физички развој и развој моторичких способности ученика.

 

ВИШЕ ЧАСОВА

САВЕЗ професора физичког васпитања и спорта упутио је иницијативу Министарству просвете и Националном просветном савету за увођење више часова физичког вапитања недељно и укључивање професора физичког у наставу фискултуре у нижим разредима. Они се, такође, залажу и да ученици од првог до осмог разреда основне школе имају у распореду сваког дана час физичког и здравственог васпитања, а средњошколци три пута недељно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ГЛАВНЕ ТАЧКЕ НОВЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ РУСИЈЕ: Подривање темеља америчке доминације у свету, нагласак на сарадњи са две силе