ВАЈА СНОВЕ ИЗ ДЕТИЊСТВА: Миодраг Белић из Забрежја код Обреновца у позним годинама почео да се бави несвакидашњим хобијем

Јелена Миловић

14. 08. 2022. у 18:10

ДА је воља један од најснажнијих животних покретача, сведочи и прича Миодрага Белића (86) из Забрежја код Обреновца, који се у последњих десетак година посветио изради несвакидашњих скулптура.

ВАЈА СНОВЕ ИЗ ДЕТИЊСТВА: Миодраг Белић из Забрежја код Обреновца у позним годинама почео да се бави несвакидашњим хобијем

Миодраг Белић показује своје дело, Фото Приватна архива

Наиме, овај самоуки уметник препустио се жељи из детињства да направи нешто вредно што ће оставити траг будућим генерацијама.

Још одмалена гајио је склоност ка уметности, али му сиромаштво и тешки животни услови нису дозволили могућност даљег школовања и све је остало у форми неостварених снова.

Али, без обзира на недостатак образовања, увек је имао јаку визију и осећај за детаље, тако да све што је замислио успевао је да претвори у дело.

- Отац се бавио грађевином, још као мали почео сам да радим заједно са њим и наследио сам породични занат - за "Новости" прича Белић.

- Много сам маштао, али средстава није било, морао сам да се препустим разним тешким пословима, напустим земљу за време рата, али увек сам од зарађеног новца куповао материјал за своје радове - истиче он.

Свети Ђорђе убија аждају, Фото Приватна архива

Како није наилазио на разумевање најближих и околине, кријући се, одлазио је по неколико пута дневно у радионицу, где се препуштао свом уметничком доживљају.

Овим необичним хобијем почео је да се бави пре десет година. Након што су му једини син и супруга преминули, све чешће се осамљује у радионици из које су проникле фигуре овог необичног мајстора, који никад и ни од кога није учио основе вајарства, инспирисане животом српског сељака и богатом националнм историјом.

- У раду сам пронашао уточиште од самоће, тренуци усамљености наиђу, али трудим се да све пребродим - истиче Белић.

- Нажалост, не могу ништа да повратим, али хоћу пристојно да живим, оставим нешто иза себе, неком ће све ово бити од користи.

При самом уласку у двориште, које је веома лепо уређено, пуно цвећа, затичемо фигуре Светог Ђорђа како убија аждају, Косовке Девојке, Срба који за Чарнојевићем крећу у сеобу... Ове фигуре никад нису јавно нису приказане, али свакодневно привлаче пажњу мештана.

- Сви ме питају како успевам сам да направим све ово, откуд ми снага, многи ме доживљавају као чудака - каже наш саговорник.

- А, ја сам одувек имао неку своју визију, која ми је била главни водич, тако да ми није било тешко да све што замислим, направим. Увек кажем, када уочите све ове детаље, боје, није ниједна једина реч потребна.

Белићева "Сеоба Срба", Фото Приватна архива

Све фигуре напраљене су од цемента и посебне рабисне жице. Како сам финасира сав материјал, некада му је и за израду једне скулптуре потребно и по седам месеци. Као рођеном Забрежанину, жеља му је да цркву овог места ослика фигурама светаца и да на неки начин остане по томе упамћен међу мештанима. Према његовим речима, ако здравље настави добро да га служи, употпуниће колекцију многим историјским личностима значајним за Србију.

Замислио је да међу сликама посебно место заузме она његовог оца Душана из породичног албума, као вечно сећање и захвалност за све што је током живота учинио за њега.

БЛИЗАК МУ И МОЗАИК

ОСИМ скулптура, инспирисаних историјским личностима, Миодраг у свом дворишту има радове у посебној мозаик техници. Реч је о детаљима из римске историје, којима су улепшани стари зидови куће. Њих ће, каже, тек да употпуни у будућности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

УПИС: Поздрављамо акцију државних органа у сузбијању превара и штетних појава у играма на срећу