ТРАЖЕ СЕ МАЈСТОРИ ЗА МУЗЕЈ: Поново расписан тендер за обнову и пренамену зграде бивше Војне академије

Ш. М.

24. 06. 2022. у 13:30

ПОСЛЕ неуспелог тендера у новембру прошле године, Секретаријат за инвестиције расписао је нови јавни позив за реконструкцију будуће зграде Музеја града у Ресавској улици 40б, са роком за подношење пријава до 5. августа.

ТРАЖЕ СЕ МАЈСТОРИ ЗА МУЗЕЈ: Поново расписан тендер за обнову и пренамену зграде бивше Војне академије

Фото Музеј Града Београда

Процењена вредност уређења и ове године износи 2,792 милијарде динара, а предвиђено је да посао траје 600 дана, односно годину и осам месеци.

На тендеру који је обустављен у новембру, група понуђача, по процени стручне комисије, није испуњавала све тражене услове. Наиме, од заинтересованих се захтевало да су извели радове на највише "два референтна објекта" минималне укупне површине 10.000 квадрата, а они то очито нису успели да испуне.

У управо објављеном тендеру услови су још строжи, па се од понуђача тражи да је у периоду од пет година извео радове на објектима минималне површине 17.000 квадрата, на изградњи или реконструкцији са доградњом, са комплетно изведеним и завршеним свим грађевинско-занатским и инсталатерским радовима.

Први спрат објекта саграђеног 1899. године, корисне површине 11.600 квадрата, планиран је за сталне изложбене поставке у делу објекта према Бирчаниновој, а према пројекту, у делу према Немањиној биће депо музејских и студијских збирки.

У делу другог спрата ка Бирчаниновој организоваће се сталне изложбене поставке и биће простор за едукативне радионице са пратећим санитарним просторијама. Део простора према Немањиној намењен је за депо слика, скулптура, намештаја. Поткровље је предвиђено за управу музеја, директора и пратеће службе.

Идејно решење за објекат Музеја града Београда изабрано је још 2016. године, док су у фебруару 2019. предузети наредни кораци да после 115 година ова културна установа коначно добије своју зграду.

Музеј данас функционише на 16 адреса, а од самог почетка мењао је привремене смештаје (пре Првог светског рата су то биле општинске просторије у Узун Мирковој 1, а између два рата, заједничке просторије са Градском библиотеком у Змај Јовиној 1). После два неуспела конкурса за изградњу нове зграде, 1954. и 1976. године, споразумом између Града и Министарства одбране из 2006. припала му је зграда некадашње Војне академије.

ЧУВА ОКО 130.000 ВРЕДНИХ ДЕЛА

МУЗЕЈ града Београда чува више од 130.000 вредних артефаката, од праисторије до наших дана, који су распоређени у три одсека: за археологију, историју и историју културе и уметности. Према пројекту, у дворишту здања у Ресавској налазиће се амфитеатар, а зграда ће имати и конференцијску и мултуфункционалну салу, књижару, кафе..

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИМАМ 40 И ЈОШ САМ НЕВИНА: Атрактивна атлетичарка изненадила свет признањем - навела и разлоге