ИЗАБРАНИ ОДБОРНИЦИ У КЛУПАМА ОД 11. ЈУНА: Никола Никодијевић најавио термин одржавања конститутивне седнице Скупштине града Београда

С. В.

24. 05. 2022. у 07:52

КОНСТИТУТИВНА седница Скупштине града Београда биће одржана у суботу, 11. јуна. То је јуче најавио Никола Никодијевић, председник претходног сазива престоничког парламента.

ИЗАБРАНИ ОДБОРНИЦИ У КЛУПАМА ОД 11. ЈУНА: Никола Никодијевић најавио термин одржавања конститутивне седнице Скупштине града Београда

Фото: Архива Новости

Он је истакао да су испоштовани рокови којима је предвиђено да председник Скупштине града из прошлог сазива, у року од 10 дана од објављивања решења о додели одборничких мандата, покреће процедуру за формирање новог састава у Старом двору.

- У складу са Законом о локалним изборима и Пословником Скупштине града Београда, донео сам одлуку да сазовем конститутивну седницу Скупштине града, која ће се одржати 11. јуна - нагласио је Никодијевић.

На том, првом заседању после избора, београдски одборници гласаће за председника Скупштине града, заменика председника, секретара и његовог заменика. Све док се не изабере ко ће председавати у парламенту главног града, конститутиву седницу води најстарији одборник новог сазива Скупштине.

У клупама Старог двора има места за 110 градских трибуна. На изборима који су одржани 3. априла, највише гласова и 48 мандата освојила је листа окупљена око СНС "Александар Вучић - Заједно можемо све", коалиција Владете Јанковића "Уједињени за победу Београда" добила је 26 места. На трећем месту је коалиција "Морамо", која ће имати 13 одборника, а социјалисти осам. Једно место мање у Скупштини Београда добила је листа НАДА. По четири мандата имају "Заветници" и коалиција "Двери - ПОКС".

Од момента када се формира престонички парламент, одборници на располагању имају 30 дана да изаберу градоначелника. Кандидата за првог човека престонице предлаже председник градске Скупштине, на период од четири године, тајним и већинским гласањем.

Током изборне кампање, као потенцијалне кандидате за чело Београда напредњаци су истицали некадашњег ватерполисту и актуелног председника ГО Нови Београд Александра Шапића, социјалисти адвоката Тому Филу. Носилац листе "Уједињени за победу Београда" Владета Јанковић уједно је био и њихова опција за првог човека главног града, док је кандидат "Морамо" био Добрица Веселиновић. "Заветници" су предлагали др Младена Кочицу, НАДА би Београд поверила Војиславу Михаиловићу, а "Двери - ПОКС" др Бориславу Антонијевићу.

Ко ће наследити актуелног градоначелника проф. др Зорана Радојичића и управљати престоницом у наредне четири године, Београђани ће сазнати најкасније средином јула.

ДУЖНОСТИ ПРВОГ ЧОВЕКА

ГРАДОНАЧЕЛНИК има помоћника и заменика, који обављају његове функције у случају дужег одсуства. Први човек престонице заступа Град, директно се брине о спровођењу одлука и других правних аката Скупштине Београда. Наредбодавац је за извршење буџета, усмерава и усклађује рад градске управе, те доноси појединачне акте за које је овлашћен законом, статутом или одлуком парламента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОБРАЂЕНО 459 ЗАХТЕВА ЗА ПРИКЉУЧЕЊЕ НА МРЕЖУ: Општина Земун на осам специјализовнаих шалтера прима грађане