НАЈБОЉИ СИРЕВИ ЗА ИСТИНСКЕ ГУРМАНЕ: У Дому омладине одржана традиционална гастрономска манифестација
ТРАДИЦИОНАЛНИ фестивал сирева Balkan cheese протеклог викенда одржан је у Дому омладине, а своју богату понуду преставило је 50 излагача из земље и иностранства.
Поред "домаћина", Београђани и гости престонице могли су да дегустирају и купе разне врсте сушеног меса, меда, као и слаткиша без додатног шећера и конзерванса.
Многобројни посетиоци "окупирали" су Дом омладине у потрази за домаћим, органским сиревима, а богато опремљени штандови углавном домаћих произвођача нудили су широку лепезу производа. Срдачни домаћини пажљиво су свима представили својих руку дело, у које су уткали сво знање и вештину. Манифестација се организује два пута годишње, на пролеће и јесен, а излагачи су 80 одсто случајева исти.
- Поред наших, имамо и четири госта из Босне и Херцеговине и излагача из Француске који користи и швајцарске сиреве - каже за "Новости" Срба Јовановић, оснивач фестивала. - Он се сматра најлепшим и најукуснијим на свету, а извози се само у Јапану, па је ово ретка прилика да се пробају сиреви којих нема у нашој земљи. Такође, козји сир "Будимировић" у храстовој кори са чубром и племенитим плеснима, који производи пензионисани професор, има титулу најбољег у нашој земљи. Супруг француске амбасадорке једном приликом му је рекао да није пробао бољи у последњих пет година. Такође, на фестивалу су присутни излагачи из Теслића, који једини на овим просторима праве органски сир.
Домаћи излагачи представили су богату понуду својих производа, а највеће симпатије побрали су од многобројних страних гостију који су протекла два дана посетили фестивал.
- Ми смо породична млекара из Инђије и постојимо од 2003. године - каже за наш лист Милица Булатовић.
- Имамо широку палету производа, који пре свега садрже полутврде зреле козје сиреве, од годину и две зрења, а имамо и димљене верзије. Ту су и млечни напици, козји јогурт и сурутка и свеж козји сир. Имамо велику фарму и са ње узимамо млеко које је строго контролисано и води се рачуна о хигијени.
Посебно место су заузели сиреви из манастира Суково, као и сиреви које праве наставници и ученици Млекарске школе "Др Обрен Пејић" из Пирота и Пољопривредне школе са домом ученика из Футога, у сарадњи са Пољопривредним факултетом.
ФЕСТИВАЛ ТРАЈЕ ОД 2013. ГОДИНЕ
МАНИФЕСТАЦИЈА Balkan cheese, која се у престоници организује од 2013. године прво је ордржавана у "Миксер хаусу", да би се последњих година усталила у Дому омладину, са изузетком прошле, када су производи били изложени у Ботаничкој башти "Јевремовац".
Препоручујемо
ЗЛАТНЕ РУКЕ ЖЕНА СА СЕЛА: Завршен четврти сајам зимнице у Црнољевици недалеко од Сврљига
25. 10. 2021. у 06:21
Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна
У ПОТРАЗИ сте за станом у центру града који је довољно изолован од градске вреве, окружен зеленилом и реком, а с друге стране вам је подједнако важно да кварт има одличне саобраћајне везе са свим деловима Београда?
18. 04. 2024. у 10:00
БОРБА ЗА ПРВИ КОРАК И ДАЉЕ ТРАЈЕ: Меридиан фондација још једном помаже лечење Анастасие Митић (ВИДЕО)
АНАСТАСИА Митић је дете које многи у њеном окружењу називају “малим херојем” и чију животну причу прати непрестана борба од самог тренутка рођења.
13. 04. 2024. у 10:00
ТРЕЋА НЕДЕЉА У ЗАВОЈИМА: Нина показала ране на ногама
ГЛУМИЦА Нина Јанковић доживела је неугодну повреду.
22. 04. 2024. у 10:38
Коментари (0)