ЗЕМУНЦИ ДИСАЛИ НАЈТЕЖЕ: Загађење озонског омотача јуче знатно мање у односу на претходни дан и период

Ј. Д.

20. 10. 2021. у 07:52

ВАЗДУХ у Београду током јучерашњег дана био је доброг квалитета, тачније у жутој зони која означава "добар ваздух".

ЗЕМУНЦИ ДИСАЛИ НАЈТЕЖЕ: Загађење озонског омотача јуче знатно мање у односу на претходни дан и период

Део Земуна, Фото М. Лабудовић

Такође, стручњаци наводе да је озонски омотач у престоници повремено загађен као и да званична мерења показују да је присутност загађујућих честица у ваздуху уобичајен за ово доба године.

Током јучерашњег дана, концентрације загађујућих честица биле су обележене наранџастом, жутом и зеленом бојом. Најзагађенији озонски омотач измериле су мерне станице у Земуну, и у овом делу града ваздух је био означен као прихватљив, односно на трећем од пет нивоа загађености. У жутој зони биле су мерне станице у Овчи, Вичи, Лазаревцу, Омладинских бригада на Новом Београду, код Ушћа и болнице "Драгиша Мишовић". Зелена зона, односно одличан ваздух био је у Булевару деспота Стефана и у Обреновцу.

Стручњаци из Градског завода за јавно здравље препоручују да грађани прате обавештења о квалитету ваздуха, које на сваких сат времена ГЗзЈЗ објављује на сајту "Беоком". Уз оцену квалитета ваздуха, приказују се и препоруке којих Београђани треба да се придржавају. Такође истичу, да и удари кошаве који углавном сметају Београђанима, најбоље утичу на то да се ваздух прочисти.

Аутоматске мерне станице

МРЕЖА ГЗзЈЗ обухвата осам аутоматских мерних станица које ажурирају податке на сваки сат и 18 полуаутоматских мерних места која резултате узетих узорака евидентирају на 24-часовном нивоу. Мери се концентрација основних загађујућих материја и суспендованих честица.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СВИ ЖЕЛЕ ЛЕТОВАЊЕ НА ТИРКИЗНОЈ ОБАЛИ: Кемер вам доноси прелепу боју мора и хотел који носи име те најлепше нијансе плаве