РАСУТИ БИСЕРИ ПОД КРОВОМ У РЕСАВСКОЈ: Током ове године надлежне институције започеће радове на обнови културних установа у престоници

Ј. ДИНЧИЋ

06. 08. 2021. у 10:28

БИСЕРЕ престоничке културе међу којима су Музеј града Београда, Омладинско позориште "Дадов" и театар "Радионица интеграције" у Савској улици током ове године очекује обнова, након којег ће засијати у новом сјају - каже, за "Новости", Лука Петровић, секретар Секретаријата за инвестције.

РАСУТИ БИСЕРИ ПОД КРОВОМ  У РЕСАВСКОЈ: Током ове године надлежне институције започеће радове на обнови културних установа у престоници

Фото Архива

Завршена је израда пројектне документације, добијене су све потребне дозволе и сагласности, док се почетак радова очекује крајем ове године.

Новости

Такође, градске власти планирају и да се у наредном периоду почну са израдом пројекте документације за доградњу Југословенског драмског позоришта изградњом сцене "Бојан Ступица" као и доградњом Историјског архива града Београда.

Обнова ова два здања почеће наредне године.

* * * * * * * *МУЗЕЈ ГРАДА БЕОГРАДА

НАЈВАЖНИЈИ пројекат чија реализација почиње ове године свакако је реконструкција и доградња здања у Ресавској улици 40б где ће се налазити Музеј града, институција која чува осам векова историје на простору Београда. Тендер за обнову расписан је у среду, 4. августа.

Фото Беоинфо

Укупно ће бити обновљено скоро 18.000 квадрата у сутерену, приземљу, на спрату и у поткровљу. Обнова постојећег и доградња новог објекта, са дворишне стране, трајаће две до три године и коштаће 25 милиона евра. Све ће бити финансирано из буџета града. Музеј града биће већи од Народног музеја и Музеја савремене уметности.

Ту ће бити и нове сале за изложбе, конференцијска сала, мултифункционална сала, књижара, кафе и сви други садржаји које имају сви светски познати музеји.

Новости

Осим што ће након обнове музеј под једним кровом чувати око 136.000 различитих предмета, који се данас налазе на 16 адреса, његов значај биће у томе што ће бити први модерни музеј у Београду. Биће конципиран тако да грађани могу читав дан у њему да проведу. Посебно ће бити уређено и двориште у којем ће моћи да се одржавају књижевне вечери, позоришне представе, тако да ће то бити посебан културни простор.

* * * * * * * *

ТЕАТАР "РАДИОНИЦА ИНТЕГРАЦИЈЕ"

ТОКОМ ове године почеће и радови на реконструкцији здања у Савској улици, где ће бити отворено позориште под називом "Радионица интеграције". Овај театар ће превасходно бити намењен особама са инвалидитетом, које ће након адаптације коначно добити свој простор у којем ће осим могућности да гледају представе, моћи и да стварају.

Фото Архива

Биће адаптирана сала, просторије за вежбу али и сам прилаз установи са неопходним рампама.

Фото Архива

Пројектном документацијом процењена вредност планираних радова је 106.260 милиона динара са ПДВ, а планирано је да обнова буде завршена током наредне године.

* * * * * * * *

ОМЛАДИНСКО ПОЗОРИШТЕ "ДАДОВ"

БУДУЋИМ уређењем омладинско позориште "Дадов" добиће недостајуће гардеробере и магацине, биће замењене све дотрајале инсталације и столарија, а модеран изглед имаће и фасада објекта. Позориште је почело да ради 27. децембра 1958. године у привременом објекту у Молеровој 33 на Врачару, да би се у садашњи објекат који се налази у Улици Десанке Максимовић, уселили десет година касније и ту остали до данашњих дана. Од тада ниједна велика интервенција није урађена, а зграда је због година неодржавања све више пропадала.

Фото Д. Миловановић

Највећи посао биће на уређењу дотрајалих инсталација, које су у лошем стању, али и на уградњи најмодерније опреме. Очекује се да доградњом објекат добије око 800 квадрата функционалног простора. Али, и да коначно доградњом објекта глумци добију адекватне гардеробере. У новоизграђеном делу биће и довољно места за изградњу магацина, пробне сале и радионице, што је од пресудног значаја за нормално функционисање ове културне установе.

Фото Архива

Поражавајућа чињеница је да грејање, иако се налази у објекту, годинама не ради, тако да ће и то бити решено темељном реконструкцијом. Пројектном документацијом процењена вредност планираних радова је 181,8 милиона динара са ПДВ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика