DOČEKALI OBNOVU POSLE TRI GODINE: Do kraja jula kraj velike rekonstrukcije trgova u Jakovu i Dobanovcima

Š. Marović

11. 05. 2021. u 07:52

POSLE skoro tri godine i nekoliko propalih tendera, konačno su počeli radovi na uređenju trgova u surčinskim naseljima Dobanovci i Jakovo.

ДОЧЕКАЛИ ОБНОВУ  ПОСЛЕ ТРИ ГОДИНЕ: До краја јула крај велике реконструкције тргова у Јакову и Добановцима

Foto Arhiva

Posao za koji je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju izdvojila 58 miliona dinara trebalo bi da bude završen za oko tri meseca.

Stanovnici Boljevaca prvi su prošle godine dobili moderan prostor u centru naselja na 348 kvadrata, a uređenje tri urbana džepa konačno će biti završeno ove godine. Građevinske mašine prvo su zabrujale u Dobanovcima, gde će biti uređen prostor od 1.300 kvadrata, a uporedo će se raditi i javna površina u Jakovu.

- Novi trg koji koji će izmeniti izgled celog naselja biće završen u roku od 95 dana, odnosno do kraja jula - kažu za "Novosti" u opštini Surčin.

- Cilj je da najveći deo površine bude pod zelenilom, a trg će krasiti nove granitne ploče. Drveće koje se nalazi na trgu biće sačuvano, a ugradiće se i kompletan urbani mobilijar i nova rasveta. Posle glavnih radova neimari "Beograd puta" urediće pešačke staze i prilazne puteve trgu.

SAMO JEDAN UREĐEN PROSTOR

U Surčinu je do prošle godine u funkciji bio samo jedan javni prostor u centru opštine. Izgradnjom trga u Boljevcima, a do kraja leta i onih u Jakovu i Dobanovcima, najmlađa prestonička opština konačno će dobiti nekoliko modernih urbanih džepova. Kako su nam rekli u ovoj lokalnoj samoupravi, cilj je da svako naselje dobije bar jedan sličan prostor.

Trg u Dobanovcima je već formiran, ali je bilo potrebno njegovo uređenje, što zahteva uklanjanje svih postojećih rekvizita i dve fontane, dok će velika centralna fontana biti zadržana.

Foto Arhiva

Rekonstruisani glavni trg u Jakovu nalaziće se na mestu starog, na uglu Boljevačke ulice i Ulice vožda Karađorđa i biće površine 1.136 kvadrata. Kako je predviđeno, 60 odsto površine biće popločano, dok će 40 odsto biti ozelenjeno novim sadnicama i pokriveno obnovljenim travnjakom. Centralni deo trga na kom se nalazi spomenik biće sređen, a takođe je planirano da se ugradi šest stubova javne rasvete, dok vodovodne cevi nije potrebno menjati.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo