ZA SELFI I NA IVICU BEDEMA: Sugrađani kao i gosti prestonice često provode vreme na zidinama beogradske tvrđave

M. STANOJKOVIĆ

04. 05. 2021. u 09:34

ZIDINE Beogradske tvrđave mladi sve češće koriste kao mesto za druženje na Kalemegdanu.

ЗА СЕЛФИ И НА ИВИЦУ БЕДЕМА: Суграђани као и гости престонице често проводе време на зидинама београдске тврђаве

Foto Ž. Knežević

Uprkos dvadesetčetvoročasovnom obezbeđenju koje ih opominje da na taj način mogu da ugroze svoju bezbednost, mnogi ne haju za povike čuvara i koriste svaki slobodan momenat da naprave dobru fotografiju ili ugrabe selfi baš na litici tvrđave.

Tako je i petnaestogodišnji dečak zadobio povrede kada je pao sa zidina u delu ispod "Pobednika" dok je sedeo sa svojim društvom. Kako navode u JP "Beogradska tvrđava", uprkos što predstavlja potencijalnu opasnost, omladina se često izlaže riziku preskačući ogradu na mestima koja su atraktivna za fotografisanje.

- U takvim slučajevima, nepromišljenost i nepažnja mogu dovesti do ozbiljnih posledica - kažu iz "Beogradske tvrđave".

- Naše fizičko obezbeđenje je prisutno 24 časa i obilazi prostor celokupnog kompleksa, uvek opominje i upozorava posetioce kada primete da se neadekvatno ponašaju. I putem društvenih mreža i medija kontinuirano apelujemo na odgovorno ponašanje posetilaca i poštovanje upozorenja.

USKORO VIDEO-NADZOR

KAKO bi se povećala bezbednost posetilaca, ali i zaštitilo nasleđe, plan je da se kompleks pokrije kamerama.

- Nadamo se da će uspostavljanje video-nadzora u ovoj godini doprineti unapređenju i zaštiti Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan, kao i bezbednosti posetilaca - navode u ovom gradskom preduzeću.

Osim što dovode sebe u opasnost, neprimerenim ponašanjem, pojedinci u više navrata oštetili su ovaj zaštićeni kompleks.

- Dešavaju se i slučajevi kojima posetioci svesno i namerno uništavaju pojedina mesta - kažu u JP "Beogradska tvrđaava".

- Nedavno smo imali ispisivanje grafita na mestima gde uklanjanje nije jednostavno jer se postupak sprovodi po svim procedurama kako ne bi došlo do oštećenja. Činimo sve što je u našoj moći da očuvamo autentičnost ovog jedinstvenog mesta. Apelujemo na posetioce da uživaju u njemu umesto što se ponekad izlažu opasnosti, a želimo da ovo mesto zaobiđu oni koji ga svojim postupcima uništavaju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!