LAZINU I NIKOLINU KUĆU PAZE ČUVARI: Čuvena zdanja u Hilandarskoj i Francuskoj ulici u Beogradu biće bolje obezbeđena (FOTO)

M. STANOJKOVIĆ

20. 04. 2021. u 14:00

ZDANjA sa statusom kulturnog nasleđa na teritoriji GO Stari grad, sve češće na meti provalnika i prepuštena urušuvanju, biće zaštićenija.

ЛАЗИНУ И НИКОЛИНУ КУЋУ ПАЗЕ ЧУВАРИ: Чувена здања у Хиландарској и Француској улици у Београду биће боље обезбеђена (ФОТО)

Foto: M. Anđela

Kuća Laze Lazarevića u Hilandarskoj 7, koja je ruinirana, i koju često kao privremeni dom koriste migranti, dobila je obezbeđenje. Zaštitu čuvara imaće i kuća Nikole Pašića u Francuskoj 21, koju su nedavno, po 11. put poharali.

U nekadašnjem domu čuvenog lekara i pisca u Hilandarskoj ulici, početkom decembra buknuo je manji požar. Na sreću, nije oštetio ovu već oronulu vremešnu lepoticu. Iako nije pojedinačno zaštićena, deo je prostorno kulturno-istorijske celine Kopitareva gradina. Međutim, Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada ruke su vezane, jer se za ovu kuću vodio postupak restitucije, a oni mogu da izdaju samo mere ukoliko vlasnik hoće da je oživi:

- Restitucijom je objekat vraćen prvobitnim vlasnicima. Nemamo informacije da li je postupak sproveden do kraja. Trenutno je kuća prazna, a nedavno je u njoj izbio požar. U međuvremenu, Opština Stari grad odlučila je da inicira adekvatnu zaštitu od uzurpacije.

- Pravovremeno smo reagovali kada je reč o kući Laze Lazarevića, tako što smo pre izvesnog vremena uputili dopis Republičkoj direkciji za imovinu sa molbom da se pomenuti objekat adekvatno zaštiti - rekli su za "Novosti" u Opštini Stari grad. - Zato je na ovoj lokaciji postavljeno obezbeđenje. Danas je ovaj objekat znatno zaštićeniji u odnosu na raniji period.

Kada je reč o problemu koji postoji u Francuskoj ulici na broju 19, gde je pre nekoliko dana izbio požar, koji je mogao da ugrozi susedni objekat na broju 21, Kuću Nikole Pašića, Opština Stari grad je uputila na teren komunalnu inspekciju, koja je obavila nadzor i sačinila zapisnik.

NEUSELjENA ČETVRT VEKA

KUĆU Nikole Pašića pre nekoliko dana obili su migranti i iz nje odneli alat namenjen za molerske radove, a pričinjena je materijalna šteta u vrednosti od 700.000 dinara. Tokom prošle godine započeta je restauracija na objektu koji je poslednjih 25 godina neuseljen. Kuću je Pašić kupio na javnoj licitaciji 1893. godine. Planirano je da 25. juna bude pretvorena u spomen-dom Nikole Pašića.

- Budući da je privatno lice vlasnik parcele na kojoj je izbio požar, doneto je rešenje kojim je vlasniku naloženo da obezbedi lokaciju, kako bi se sprečio ulazak migranata - kažu u GO Stari grad.

Da li će vlasnik uvažiti zahteve ostaje da se vidi. S druge strane, kako bi se osigurali da ne budu koleteralna šteta, nekadašnji Pašićev dom dobiće obezbeđenje.

Foto: Ž. Knežević

- Podigli smo mere bezbednosti na još veći nivo, ali migrante ne može niko da zaustavi - kaže Predrag Petrović, direktor firme "Skilset" koja izvodi radove na rekonstrukcije kuće u Francuskoj 21.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja