ŠTETA 700.000 DINARA: Kuća Nikole Pašića opljačkana 11. put, umalo da izgori, bez odgovora pitanje - kako je sačuvati?! (FOTO)

M. STANOJKOVIĆ

15. 04. 2021. u 10:40

KUĆA nekadašnjeg političara i predsednika Vlade Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Nikole Pašića, u Francuskoj 21, samo pukom srećom izbegla je da bude koletaralna šteta požara koji je u ponedeljak uveče izbio u šupi u sklopu napuštene kuće na broju 19.

ШТЕТА 700.000 ДИНАРА: Кућа Николе Пашића опљачкана 11. пут, умало да изгори, без одговора питање - како је сачувати?! (ФОТО)

Foto Ž. Knežević

Vatra nije stigla do ovog kulturnog dobra, ali juče se našlo na meti provalnika. Pričinjena je materijalna šteta od oko 700.000 dinara. Policija je u njoj, kako saznajemo, zatekla manju grupu migranata.

Radove na rekonstrukciji ovog zdanja na Starom gradu komšijski i nemar nadležnih svaki put je vratio korak unazad. Za poslednje tri godine, kuća je obijena 11 puta, uključujući i jučerašnji.

- Oko pola sedam ujutru upali su u kuću, obili prozore i vrata i razbili staklo - kaže za "Novosti" Predrag Petrović, direktor firme "Skilset" koja obnavlja Kuću Nikole Pašića. - Oštećena su vrata, a ukrali su i alat koji su majstori koristili za molerske radove u unutrašnjosti objekta. Policija je izvela migrante koji su upali u kuću i privremeno se stacionirali.

Iako su izvođači radova više puta upozoravali vlasnike napuštenog komšijskog objekta da su se ovde nastanile pridošlice, osim sporadične intervencije policije, nije ništa urađeno da se oni trajno isele.

- Više puta smo slali primedbe vlasnicima kuće na broju 19, a to su neke dve revizorske kuće, da imamo problem sa migrantima koji su se tu doselili - objašnjava Petrović. - Oni su i u ponedeljak pod dejstvom alkohola izazvali taj požar, a sva je sreća da niko nije povređen i da se vatra nije proširila na kuću Nikole Pašića. Na taj način ne samo da bi bila pričinjena ogromna šteta kući, našim dosadašnjim radovima na obnovi, već bi bilo bespovratno oštećeno kulturno nasleđe Grada.

Požar je u ponedeljak izbio u pomoćnim prostorijama napuštenog objekta u Francuskoj 19, koji će, prema urbanističkom projektu, biti srušen i na tom mestu biće sagrađen garni hotel sa četiri zvezdice. Objekat je ruiniran i nebezbedan za posetioce, a svojim stanjem i činjenicom da u njemu neovlašćeno obitavaju stanari, preti da ugrozi i kuću Nikole Pašića.

Kako su se uverili reporteri "Novosti", u ovom požaru je izgorela ograda zdanja iz Francuske 19, a zgradište se "lepi" uz zidine kulturnog dobra. Na pitanja koja smo uputili Gradu povodom ovog slučaja, odgovore nismo dobili, dok nam je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture rečeno da su konstatovali da objekat pod zaštitom nije zahvaćen požarom.

Ipak, šta će oni kao nadležna služba, uprkos tome što je objekat privatno vlasništvo, učiniti po pitanju dalje zaštite, koja je po svemu sudeći, ugrožena, nije rečeno.

- U požaru koji se desio u ulici Francuska 19, posle odlaska na teren stručnih službi ustanovljeno je da je gorela garaža - pomoćni objekat u kome su često boravili migranti i beskućnici - kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. - Tom prilikom nije ugrožen spomenik kulture "Kuća Nikole Pašića".

SAGRAđENA 1872. ZA BRAćU DžANGA

PORODIČNA kuća sa baštom u Francuskoj 21 sagrađena je 1872. godine za braću Džanga, Nikolu i Kostu, dorćolske trgovce. Posle njihove smrti, kuću je na javnoj licitaciji kupio srpski političar i državnik Nikola Pašić 1893. godine. Poslednjih 25 godina je neuseljena i ruinirana. Njen vlasnik odlučio je da je prošle godine obnovi, a dozvolu za radove izdao je Zavod za zaštitu spomenika kulture, budući da se nalazi pod zaštitom. Dosad je sređena fasada, a trenutno se završavaju unutrašnji radovi. Očekuje se da nakon toga bude pretvorena u spomen-dom Nikole Pašića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja