"DESPOT STEFAN" NAJZASLUŽNIJIMA: Evo ko su dobitnici nagrade grada Beograda (SPISAK)

G. NOVAKOVIĆ

17. 04. 2021. u 07:30

POVODOM početka tradicionalne manifestacije "Dani Beograda", juče je u svečanoj sali Skupštine grada održana svečana sednica.

ДЕСПОТ СТЕФАН НАЈЗАСЛУЖНИЈИМА: Ево ко су добитници награде града Београда (СПИСАК)

Foto: M. Anđela

Prvi put, proglašeni su dobitnici nagrada Grada Beograda u poslednje dve godine, budući da je lane sve bilo stavljeno na pauzu zbog epidemije virusa korona.

Prošle godine, ovo priznanje dobilo je novi naziv. Tako će dobitnici zbog svojih zasluga poneti kući nagradu "Despot Stefan Lazarević" za 2020. godinu.

Kako kaže gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić, konkurencija je bila veoma jaka i Komisija za dodelu priznanja imala je težak zadatak prvo da napravi uži izbor, a onda da odabere dobitnike. U nekim oblastima, poput nauke mladih, filma i arhitekture, nagrade nisu dodeljene u prethodne dve godine.

- Velika mi je čast da imamo ovu sednicu danas, posle teške prethodne godine - rekao je Radojičić pre proglašenja nagrađenih. - Vraćamo se polako u normalan život. U slavarskoj atmosferi voleo bih da podelimo nagrade 19. aprila. Pandemija je prisutna i moramo biti oprezni. Pozivam sve Beograđane da dođu i učestvuju u kulturnim događajima u okviru Dana Beograda, uz poštovanje epidemioloških mera. Slogan ostaje da Beograd i kultura pobeđuju, i u pandemiji, i u svim drugim teškoćama.

Foto: Arhiva "Novosti"

 

Gradonačelnik je objasnio kako će obeležavanje Dana Beograda ove godine izgledati. Sugrađani će imati priliku da obiđu muzeje, šetaju na značajnim maršrutama, poput one koja će pratiti Meštrovićeve spomenike ili one kojom se mogu pratiti sva arhitektonska dela Jelisavete Načić. Obići će istorijske znamenitosti na Terazijama i stare beogradske kafane. Takođe, biće uz vodiče organizovane posete Hramu Svetog Save i spomeniku Stefanu Nemanji. U muzejima će grupe biti do 20 ljudi i strogo će se voditi računa o epidemiološkim merama. Osim toga, u utorak će na Gundulićevom vencu svečano biti otkriven spomenik despotu Stefanu Lazareviću.

- Moramo da se sećamo naše istorije i Dani Beograda su prilika da se od 16. do 19. aprila podsetimo svih značajnih događaja za naš grad, jer bez kulture sećanja na istoriju nema budućnosti - rekao je Radojičić.

Foto: "Novosti"

Pre početka svečane sednice, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde su 1867. godine knezu Mihailu Obrenoviću Turci predali ključevi grada, čime je Beograd vraćen pod srpsku upravu. Ovome je prethodio svečani defile kroz Knez Mihailovu ulicu, u kojem su učestvovali pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, dok je na mestu predaje ključeva prikazana i radio-drama glumaca Omladinskog pozorišta "Dadov".

Na Trgu republike otvorena je izložba "Pozdrav iz Beograda - Beograd na razglednicama". Zahvaljujući arhivi Istorijskog muzeja Srbije, posetioci na 10 panoa mogu da vide više od 50 razglednica, koje predstavljaju motive srpske prestonice od 1896. do 1941. godine.

VUČETIĆ: PODSTREK

Foto: V: N.

IVAN Vučetić (34), komandir u Policijskoj stanici Zvezdara, ostao je upamćen kao hrabri službenik, koji je van dužnosti spasao ženu koja je sa bebom u naručju pretila samoubistvom. Njegov herojski čin u 2019. godini prepoznala je i Komisija za dodelu nagrada.

- Ovo mi mnogo znači. Drago mi je što je neko uzeo u obzir taj događaj, pogotovo što je spaseno dete. Nagrada je podsticaj za moj budući rad, a kolegama primer kako treba da postupaju - rekao je ovaj skromni policajac.

Izložbu, koja je deo Dana Beograda je otvorio pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

- Beogradske razglednice su bile i ostale nešto posebno, dok su ih Beograđani, ali i gosti naše prestonice slali sa puno entuzijazma - podsetio je Mladenović.

ANTIĆ: VETAR U LEĐA

Foto: V: N.

 

NISAM očekivao ovo vredno priznanje Grada Beograda, prijatno sam iznenađen - rekao je taksista Branko Antić u izjavi, za "Novosti", povodom vesti da je laureat nagrade "Despot Stefan Lazarević" za herojsko delo u 2020. godini. - To je samo još jedna nagrada koja će mi dati vetar u leđa da nastavim ovim tempom i pomognem kad god se ukaže prilika za to.

Prema njegovim rečima, bez kolega koji su učestvovali u akciji odvoženja i dovoženja medicinskih radnika na posao za vreme vanrednog stanja ne bi uspeo, zato ovu nagradu smatra zajedničkom.

IZABRAN I "SVETISLAV STOJANOVIĆ"

NA jučerašnjoj svečanoj sednici, proglašeni su i dobitnici nagrada "Svetislav Stojanović". Za 2019. godinu, priznanje je kao pojedinac dobio Aleksandar Marković, radnik Vatrogasno-spasilačke jedinice Zvezdara, dok je za narednu godinu, nagrada otišla Nebojši Baroju, iz jedinice Košutnjak. Vatrogasna-spasilačka brigada Beograd nosilac je nagrade za obe godine.

 

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere