KOD MATIČARA STANJE REDOVNO: Od početka epidemije virusa korona, pojedine prestoničke službe pružaju usluge zainteresovanima bez pauze

G. NOVAKOVIĆ

29. 03. 2021. u 07:52

U POSLEDNjIH godinu dana, od kada je počela epidemija virusa korona kod nas, nema zagušenja u radu matičnih službi. Iako se mladenci ređe odlučuju da u ovoj situaciji stanu na "ludi kamen", venčanja se odvijaju nesmetano. Isto tako, nema značajnih poteškoća niti prilikom izdavanja izvoda iz knjige umrlih. Kao i u redovnim okolnostima, matične službe dežuraju u pojačanom sastavu u danima vikenda i tokom praznika.

КОД МАТИЧАРА СТАЊЕ РЕДОВНО: Од почетка епидемије вируса корона, поједине престоничке службе пружају услуге заинтересованима без паузе

Obavezne su maske za mladu i mladoženju / Foto P. Milošević

Kako su nam rekli iz Sekretarijata za upravu, ova služba sve vreme pandemije radi bez prekida i pruža usluge sugrađanima. Iako su se našoj redakciji požalili pojedinci da nisu uspeli u danima vikenda da pribave neophodnu dokumentaciju posle smrti bližnjih, kada su oni preminuli u petak, nadležni napominju da oni ne mogu ništa pre nego što im mrtvozornici ne predaju potvrdu o smrti.

- U tim situacijama, svakako dobijamo u subotu dokumenta, koje potom obrađujemo. Matične službe su elektronski povezane, tako da, kada nadležni matičar po mestu smrti izvrši upis činjenice smrti u matičnu knjigu umrlih, izvod iz matične knjige umrlih se može izdati u bilo kojoj matičnoj službi u Beogradu - kažu nam u Sekretarijatu.

U Beogradu ima oko 100 matičara u 21 matičnom području, u čijoj je nadležnosti 17 službi. Dosad nije bilo problema u njihovom radu, da bi sahrane bile odložene. Isto tako, pronalaze se načini da se građanima izađe u susret, s obzirom na situaciju. I u redovnim okolnostima, zbog velikog broja zdravstvenih ustanova na svojoj teriotriji, pojačana su dežurstva matičara na opštinama Savski venac, Zvezdara, Zemun i Novi Beograd.

U Sekretarijatu za upravu napominju da se rad matičara organizuje na drugačiji način, u odnosu na redovan rad, u zavisnosti od epidemioloških mera, koje su u pojedinim periodima pojačane. Tada se u nekim matičnim službama obezbeđuju punktovi za predaju zahteva, koji se potom obrađuju, nakon čega se strankama pruža usluga koja je zahtevana u najkraćem mogućem roku. Ipak, one službe koje na svojoj teritoriji imaju porodilište, zbog prirode posla ni tada ne ukidaju neposredan rad sa strankama.

MLADENCI I SVEDOCI

OPŠTINSKA venčanja poslednjih godinu dana skromnija su nego pre izbijanja globalne pandemije virusa korona, ali se nesmetano obavljaju i bez prekida.

Zbog epidemioloških mera, dozvoljeno da je da ovom činu prisustvuju samo mladenci i njihovi svedoci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju