ČAK 3.000 VENČANJA MANJE: Pandemija se odrazila i na broj sklopljenih brakova u 2020.

J. DINČIĆ

28. 01. 2021. u 12:39

BROJ sklopljenih, ali i razvedenih brakova u Beogradu tokom prošle godine beleži ozbiljan pad.

ЧАК 3.000 ВЕНЧАЊА МАЊЕ: Пандемија се одразила и на број склопљених бракова у 2020.

Najveći broj sklopljenih brakova bio je među Voždovčanima

Prema podacima Sekretarijata za upravu, tokom 2020. godine sudbonosno "da" izgovorilo je 5.788 parova, što je 3.000 manje u odnosu na 2019. godinu. Tačku na zajednički život odlučilo je da stavi 2.406 supružnika, odnosno 333 manje razvoda je potpisano u odnosu na lane.

Objavljene brojke su izvedene na osnovu mesečnih podataka koje redovno prezentuje ova služba sa sklopljenim, ali i razvedenim brakovima na teritoriji prestonice.

- Podaci pokazuju da je najveći broj sklopljenih brakova bio među Voždovčanima, 600 - objašnjavaju nadležni. - Najmanji broj sklopljenih brakova u 2020. godini bio je među stanovnicima Sopota, samo 64 venčanja.

Tokom aprila, kada je u našoj zemlji na snazi bila vanredna situacija, u Beogradu je sklopljeno samo 25 brakova. Venčanja su obavljana isključivo u zgradama opština, samo u prisustvu mladenaca, kumova i matičara i uz poštovanje svih propisanih mera.

- Retki su bili slučajevi otkazivanja venčanja, uglavnom su budući mladenci pomerali termin, ponajviše za avgust, septembar - objašnjavaju nadležni u matičnim službama. - Izlazili smo im u susret i nudili im sve slobodne termine do kraja godine koje smo tada imali.

Čini se da je minula godina uticala i da supružnici svojim brakovima daju još jednu šansu, pa je zabeležen i manji broj razvoda. Precizne brojke kažu da je u 2019. bilo 2.739 razvoda, a 333 manje tokom 2020. godine. Od ukupnog broja razvoda na vrhu tabele našli su se supružnici sa prebaivalištem na Paliluli, sa 299 potpisanih papira za razvod. Najmanji broj razvedenih registrovan je u Opštini Sopot - 25.

U 2020. godini mesec u kome je bilo najviše razvoda je oktobar, kada je 333 supružnika okončalo brak.

OKTOBAR ZAMENIO SEPTEMBAR

NAJPOPULARNIJI meseci za venčanja u Beogradu su uvek bili septembar i maj. Međutim, tokom prošle godine to je bio oktobar, kada je sklopljeno 861 brak. U septembru je bilo 829, dok su najzastupljeniji bili letnji meseci odnosno jun i jul.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)