GRUPE MANJE OD ŠESTORO DECE: Konkurs za upis u vrtiće počinje u ponedeljak i važi i za mališane sa poteškoćama u razvoju od tri do sedam godina

B. Borisavljević

28. 03. 2021. u 06:47

UPIS dece u obdaništa počinje u ponedeljak, a pravo da konkurišu imaju mališani sa poteškoćama u razvoju. Stručnjaci ističu da je za ovu decu veoma važno da u vrtić krenu što ranije, jer je usvojena pogrešna ponašanja je vrlo teško ispraviti kasnije. Predškolska ustanova "Savski venac", u vrtićima "Venčić" i "Duga", ima razvojne grupe u kojima sa decom sa posebnim potrebama, rade stručnjaci različitih profila.

ГРУПЕ МАЊЕ ОД ШЕСТОРО ДЕЦЕ: Конкурс за упис у вртиће почиње у понедељак и важи и за малишане са потешкоћама у развоју од три до седам година

Sa svakim detetom prema potrebama / Foto Z . Jovanović

Prema rečima Dušanke Jovičić, v. d. direktora PU "Savski venac", upisuju se deca starosti od tri do sedam godina. Prilikom konkurisanja važe ista pravila kao i za ostale mališane, s tim što je potrebno mišljenje interresorne komisije. Grupe su mešovite, sa najviše šest mališana, nevezano za dijagnozu i uzrast deteta. U razvojnim grupama su deca sa autizmom, cerebralnom paralizom, Daunovim i drugim sindromima.

- U rad su, osim vaspitača, uključeni i defektolozi različitih profila - logopedi, oligofrenolog i somatoped - navodi Jovičićeva. - Defektolozi se služe različitim metodama kako bi potencijal deteta doveli do maksimuma. Poštujući princip individualizacije, vaspitno-obrazovni plan i program se modifikuje i prilagođava mogućnostima i interesovanjima deteta, na osnovu čega se izrađuje individualni obrazovni program za svako dete. Prilikom realizacije aktivnosti usmeravamo se na trud, pa tek onda na ishod i radujemo se malim koracima koje dete pravi do planiranog cilja.

- Roditelji koji ne dođu po preporuci, kažu da nisu znali da postoje razvojne grupe - ističe oligofrenolog Lucija Smiljanić, rukovodilac vrtića "Venčić". - Koriste zakonsko pravo na bolovanje do navršene pete godine. Retko kad su se odlučivali za upis u vrtić. To je pogrešno i izgubljeno vreme za dete. Situacija se menja, pa nam se poslednje dve godine javljaju i mlađa deca od tri do tri i po godine. To je idealan period.

Deca su u vrtiću od 6 do 18 časova, a postoji i mogućnost organizovanog prevoza. Ritmičko smenjivanje i ponavljanje aktivnosti kod njih izaziva osećaj sigurnosti, daje im osećaj stabilnosti i stalnosti. Kako ističu naše sagovornice, ono što jednom detetu može da bude motivacija, drugom je opterećenje i zato je važno prepoznati šta je to što dete motiviše, koje su njegove snage i kako mu pomoći da prevaziđe slabosti.

- U svakoj sobi se nalazi raspored aktivnosti označen sličicama gde svako dete zna koja aktivnost sledi i koja aktivnost je već završena. To posebno prija i pruža osećaj sigurnosti deci iz spektra autizma. A ceo rad se sprovodi kroz igru gde deca najbolje uče - ističu one. - Najvažniji su ljubav i sigurnost i zato ih pružamo svakom detetu. Radimo sa njima, a ne za njih i umesto njih. Ne popuštamo u onome što nije dopustivo. Pohvaljujemo pokušaje i svaki napor deteta. Verbalizujemo sve što radimo. Dajemo jednostavne naloge. Naglašavamo reči. Ako smo u mogućnosti sve što je konkretno i što možemo pokazujemo detetu. Koristimo gestikulaciju. I ponavljamo, ponavljamo i ponavljamo.

SENZORNA SOBA

VRTIĆ ima senzornu sobu, a u radu sa decom pomaže i pokretna traka, trambulina, taban korektor, set strunjača bebi-igralište, različiti setovi za razvijanje fine motorike, asistivna tehnologija (interaktivna tabla, tableti, kutije pričalice, pričajući raspored, tasteri, komunikator, vizualizator...) kao i materijal koji izrađuju sami defektolozi.

ONLAJN U PANDEMIJI

SA DECOM, koju roditelji ne dovode u vrtić zbog pandemije, rade se onlajn rad preko oformljene viber grupe "Podrška deci i roditeljima" kao i preko fejsbuk-strane "Venčić".

- Svakodnevno se predlažu aktivnosti za rad sa decom u kućnim uslovima - navodi Jovičićeva. - Sa roditeljima delimo materijal koji koristimo u vrtiću i na koji su deca već naučena. Šaljemo im slike i snimke kao i detaljna uputstva za rad kod kuće. Takođe, oni aktivno učestvuju u kreiranju i realizaciji svih aktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)