U VINČI FABRIKA ZA PRERADU: Zamenik gradonačelnika Goran Vesić smatra da se problem deponija može rešiti izmenom zakona

Tanjug

22. 03. 2021. u 00:43

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić izjavio je večeras da divlje deponije koje guše Beograd moraju da se reše sistemski, izmenom Zakona o planiranju i izgradnji.

У ВИНЧИ ФАБРИКА ЗА ПРЕРАДУ: Заменик градоначелника Горан Весић сматра да се проблем депонија може решити изменом закона

Zemljište deponije dato na upravljanje javno-privatnom partneru

- Divlje deponije ne nastaju same od sebe i za njih su najmanje krivi građani. Kada su u pitanju deponije građevinskog otpada koje su najveći problem. Poznato je da postoje kompanije koje su milione evra zaradile na nelegalnim deponijama reketirajući investitore da njima moraju da predaju građevinski otpad koji potom odvoze širom grada na privatne placeve koje za tu priliku kupuju - rekao je Vesić u šestom Fejsbuk intervjuu sa građanima.

On je, odgovarajući na pitanje Danice Maksimović iz Žarkova o divljoj deponiji koja se nalazi iza luna parka u tom delu grada, rekao da ima i onih nesavesnih vozača kamiona koji dobiju novac od investitora da odvezu građevinski otpad u Vinču, a potom isti izbace u neku njivu usput gde im je zgodno.

Kako je saopšteno iz Sekretarijata za informisanje Grada Beograda, Vesić je dodao da je lično podneo inicijativu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se izmeni Zakon o planiranju i izgradnji i da se uvede obaveza investitora da pre dobijanja upotrebne dozvole priloži dokaz o kretanjiu građevinskog otpada.

- To praktično znači da će investotor morati da traži dokaz od kompanije koju je angažovao za odnošenje otpada da je građevinski otpad predat na deponiju koja je određena za tu namenu - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, na deponiji Vinča završava se fabrika za preradu građevinskog otpada koja će iz otpada prozivoditi materijal koji će se koristiti za izgradnju puteva, a odlukom Skupštine grada Beograda JKP „Gradska čistoća” je dobilo pravo da izgradi nove deponije za odlaganje zemlje.

- Na ovaj način trajno rešavamo problem. U međuvremenu nam predstoji posao da očistimo postojeće deponije i u ime Grada Beograda zahvaljujem ministarki životne sredine Ireni Vujović koja je izdvojila novac koji je ponudila lokalnim samouprava kako za sadnju drveća, tako i za čišćenje divljih deponija - zaključio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!