"DRVO ZA BEOGRAD" I ZA ČIST VAZDUH: Pri kraju nacrti planova za zeleni grad i održivu klimu i energiju, koji će biti predstavljeni u martu

J. Dinčić

24. 01. 2021. u 12:05

ДРВО ЗА БЕОГРАД И ЗА ЧИСТ ВАЗДУХ: При крају нацрти планова за зелени град и одрживу климу и енергију, који ће бити представљени у марту

Foto N. Skenderija

U AKCIJI "Drvo za Beograd" koja je pokrenuta u novembru 2019. godine do sada je posađeno više od 1.500 sadnica na teritoriji glavnog grada.

Kako bi se unapredila životna sredina i ekologija u toku su finalni nacrti Akcionog plana za zeleni grad i Akcionog plana za održivu klimu i energiju, koji će biti predstavljeni u martu, a jedan od glavnih strateških ciljeva u oba dokumenta je bolji kvalitet vazduha.

- Za čistiji vazduh ulagaćemo u energetsku efikasnost, u širenje sistema daljinskog grejanja, ali i u bolji javni gradski prevoz koji ne koristi fosilna goriva - objašnjava, za "Novosti", gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić.

- Osim boljeg vazduha ovi planovi doneće i čistije reke i unapređen reciklažni sistem otpada.

AKCIJA projekat ozelenjavanja ima snažnu podršku gradonačelnika, Foto Privatna arhiva

Prema rečima gradonačelnika, značaj dokumenata ogleda se u tome što omogućavaju finansijsku podršku Evropske unije i Evropske banke za obnovu i razvoj, što je veoma značajno kako ovi dokumenti ne bi bili samo "mrtvo slovo na papiru" već i realizovani.

- Ukupna vrednost projekata koji se nalaze u pomenutim akcionim planovima je pet milijardi evra. Ova cifra ne treba da iznenađuje, jer svi znamo da je pitanje ekologije veoma skupo, ali zahvaljujući stabilnoj ekonomiji koju sad imamo, mi možemo da se bavimo unapređenjem životne sredine, što je važno pre svega za zdravlje svih nas, ali i za dalji napredak naše zemlje na putu ka Evropskoj uniji - objašnjava gradonačelnik.

MIŠLJENJE GRAĐANA

AKCIONI plan za zeleni grad i održivu klimu i energiju biće predstavljen javnosti u prvom kvartalu ove godine, najverovatnije u martu. Tada će građani imati priliku da daju svoje mišljenje o predstavljenim nacrtima.

Trenutno se radi na pošumljavanju leve obale Save, a prema planu grada, cilj je da ovaj deo Beograda postane zeleni zaštitni pojas od poplava, ali i mesto za odmor i rekreaciju građana. Tokom januara planirano je da bude organizovano nekoliko sadnji sa stranim kompanijama i ambasadorima u okviru akcije "Drvo za Beograd", ali i da do kraja ovogodišnje sezone bude premašen broj od 3.000 sadnica.

- Siguran sam da će ova akcija postati tradicija i da ćemo za koju godinu brojati desetine hiljada stabala - dodaje prof. dr Radojičić. - U Beogradu ima više od 135.000 registrovanih privrednih društava, a kada bi svako od njih doniralo bar 10 stabala, videli bismo koliko je važan svaki pojedinac u kreiranju zelenog grada. Na današnjim generacijama je velika odgovornost, da ostavimo zdravu životnu sredinu generacijama koje dolaze, a to je moguće jedino ako se celo društvo potrudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)