NE SECITE ŠUMU NI ZARAD ŠKOLE : Stanovnici naselja Braće Jerković sakupili potpise za primedbe na regulacioni plan njihovog kraja

M. STANOJKOVIĆ

19. 01. 2021. u 06:47

ŽITELjI naselja Braće Jerković prikupili su oko 500 potpisa koji će priložiti uz primedbe na nacrt Plana detaljne regulacije između ulica Mokroluške, Miška Jovanovića, Kraljevačke i Zaplanjske na Voždovcu.

НЕ СЕЦИТЕ ШУМУ НИ ЗАРАД ШКОЛЕ : Становници насеља Браће Јерковић сакупили потписе за примедбе на регулациони план њиховог краја

Foto Privatna arhiva

Žitelji ovog dela grada pobunili su se protiv uništavanja i planirane seče šume na potezu između ulica Vojislava Ilića i Ignjata Joba, koji predstavlja, kako navode, područje planski sađene šume, koja će zarad izgradnje nove osmoletke da bude bukvalno prepolovljena.

Kako se navodi u obrazloženju primedaba, koje će danas dostaviti gradskoj upravi, deo zelenih površina već su izgubili u aprilu kada je zbog izgradnje objekta trgovinskog lanca okrnjen zeleni pojas.

- Tada je bilo vanredno stanje i nismo ništa mogli da preduzmemo kada se gradio objekat uz potez ulice Ignjata Joba kod Trogirske padine. Ovog puta smo se organizovali i prikupili potpise, a očekujemo da ih bude još, jer su se stanari po zgradama organizovali da potpišu.

NOVA KUMODRAŠKA ULICA

PLANOM detaljne regulacije planirana je Nova Kumodraška ulica u produžetku Dušanovačkog mosta, kao i produžetak Mokroluške ulice koji sa ovom Kumodraškom formira kružni tok.

Najveća borba nam je za ovu zelenu površinu, jer smatramo da postoji i drugo mesto gde bi školu mogli da izgrade, a ne da idu linijom manjeg otpora i izaberu javnu površinu pod šumom, na kojoj najlakše mogu da poseku i zidaju - kaže za "Novosti" Dušan T. iz

Inicijative za zaštitu uništavanja zelenila Braće Jerkovića .

U svojim zahtevima navode zaštitu šume na potezu između Braće Jerkovića i Kraljevačke ulice, zelenih površina pored specijalne bolnice umesto zgrada, očuvanje šuma preko puta novog trgovinskog lanca na Trogirskoj padini, zelenilo u Ulici Brane Ćosića, očuvanje šumskog pojasa oko Centralnog groblja.

UKLANjANjE NASELjA MARINKOVA BARA

KAO očekivani efekti su uklanjanje nehigijenskog naselja Marinkova bara, kao i rekonstruckija postojeće i dogradnja saobraćajne mreže, planiranje nedostajućih sadržaja javnih službi.

Foto Privatna arhiva

Osim brige za zelene površine, meštani Braće Jerković nezadovoljni su planiranom gradnjom kojom će se povećati drastično spratnost u ovom delu grada.

- Zona predviđena za stanovanje je bila žrtva najsurovijeg nadziđivanja, negde su dvospratne kuće dobile i po pet dodatnih spratova širih od samog prizemlja kuće, a bez ikakvog rešenja za parking.

U zoni mešovitih gradskih centara predviđena je visina objekata do 28 metara, odnosno sa osam ili devet spratova. Dok se u manjim ulicama planira dozvoljena spratnost do sedam spratova, odnosno visina do 21 metar. Trenutno su na ovom pristoru mahom jednospratni i dvospratni objekti tako da su predviđene spratnosti ogromno povećanje broja stanovnika, uprkos tome ovaj plan ne predviđa nijednu veću zelenu površinu - navode stanari naselja Braće Jerković.

Rok za dostavljanje primedbi ističe sutra, dok je javna sednica zakazana za 11. mart.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove