RUKAVAC ČISTE DO POČETKA PROLEĆA: Sa dna desne obale Save dosada je izvučeno 17.500 OD 40.000 kubika nanosa

J. Gočanin

16. 01. 2021. u 14:42

KRAJ narednog meseca predviđen je za završetak radova na čišćenju Čukaričkog rukavca, ukoliko to vremenske prilike i okolnosti dozvole.

РУКАВАЦ ЧИСТЕ ДО ПОЧЕТКА ПРОЛЕЋА: Са дна десне обале Саве досада је извучено 17.500 ОД 40.000 кубика наноса

Foto M. Anđela

Do sada je obavljeno nešto manje od pola posla, odnosno izvađeno je tačno 17.500 kubika mulja, potvrdili su, za "Novosti", u JVP "Srbijavode".

Radovi na sanaciji desne obale Save, u zoni rukavca, izvode se u skladu sa ugovorom koji je JVP "Srbijavode" kao naručilac zaključilo sa VPD "Regulacije" d.o.o. kao izvođačem radova.

Stručna služba JVP "Srbijavode" nadležna je za praćenje realizacije radova, a vremenske prilike svakako utiču na ovu vrstu poslova.

- Izvođenje radova na čišćenju i odvoženju mulja iz Čukaričkog rukavca i deponovanju u maticu reke Dunav, u zoni Ade Huje, ne može se odvijati po magli i jakom vetru. Najava ledenih dana takođe će usporiti realizaciju ovih radova. Pojava niskih temperaturamože da prouzrokuje zaleđenost materijala u senkeru i oteža istovar - objašnjavaju u JVP "Srbijavode".

"SRBIJAVODE" ODGOVORNE

VODNI inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove sačinio je zapisnik na osnovu kog je doneto rešenje kojim se JP "Srbijavode" nalaže čišćenje mulja na ovoj lokaciji.

Nijedno javno preduzeće u gradu, naime, nije bilo nadležno za Čukarički rukavac i odmuljavanje.

Kako objašnjavaju u ovom preduzeću, otežavajuća okolnost u izvođenju radova je i prisustvo splavova u zoni iznad uliva Topčiderske reke prema pregradi, koje je neophodno pomeriti, u cilju omogućavanja što kvalitetnijeg čišćenja dna rukavca.

Iz ovog preduzeća takođe apeluju na korisnike jahti, čamaca i drugih plovnih objekata da ne koriste zonu u kojoj se izvode radovi, zbog njihovog otežanog izvođenja, kao i zbog sopstvene bezbednosti.

Čišćenje Čukaričkog rukavca započeto je 23. novembra, a rok za završetak je 60 radnih dana. U pitanju je količina od 40.000 kubika nanosa duž celog rukavca, a nakon završenih radova obaviće se hidrografsko snimanje dela korita reke Dunav na kojem je odložen izvađeni materijal.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!