POD ZEMLJOM 855 KONTEJNERA: Postavljanje reciklažnih podzemnih spremišta na Savskom vencu

A. V. V.

23. 12. 2020. u 07:39

POSLE Starog grada i Vračara, izrađen je i plan za postavljanje podzemnih kontejnera za selekciju otpada i reciklažu na Savskom vencu.

ПОД ЗЕМЉОМ 855 КОНТЕЈНЕРА: Постављање рециклажних подземних спремишта на Савском венцу

Foto N. Fifić

Ova lokalna samouprava trebalo bi da dobije ukupno 855 sudova pod zemljom na 246 lokacija. U narednoj deceniji, tačnije do 2029. godine, na teritoriji tri centralne prestoničke opštine, ako se planirane stavke sprovedu u delo, biće smešteni kontejneri za reciklažu, što će značajno uticati na poboljšanje ekološke situacije u Beogradu.

- Cilj usvojenog plana jeste unapređenje životne sredine i davanje mogućnosti svim korisnicima komunalnih usluga da mogu da razvrstaju otpad u Beogradu.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine prvo je projektom odredio da na Savskom vencu bude smešten čak 1.591 sud za odlaganje smeća na 469 lokacija. Međutim, broj lokacija i kontejnera je smanjen iz više razloga.

- Ustanovljene su nove lokacije za postavljanje podzemnih kontejnera tako da njihov ukupan broj iznosi 246, a moguće je postaviti 855 sudova - precizira se u planu.

Kako se navodi, postavljanje kontejnera za reciklažu u navedenim opštinama predstavlja prioritet Grada Beograda kada je u pitanju unapređenje sistema upravljanja otpadom. Cilj je da se u centralim gradskim zonama, gde je to moguće, prednost daje ovoj vrsti sudova za odlaganje i razvrstavanje smeća.

Prednosti reciklaže đubreta umesto ustaljenog odlaganja u "obične" kontejnere su smanjena količina otpada koji se odlaže na deponijama u gradu, zatim očuvanje postojećih resursa, ušteda energije i zaštita životne sredine.

NEMA MEŠANjA

U NOVIM sudovima građani će prikupljati dve vrste otpada - reciklabilni (papir, plastika, staklo i metal) i mešani komunalni otpad. Takođe, u Planu se ističe da se u ovim kontejnerima ne sakuplja opasan otpad iz domaćinstva, svaki mora imati jasnu oznaku koja pokazuje vrstu smeća, kao i da mešanje đubreta nije dozvoljeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili