MODERNIJA TOPLANA - TOPLIJI RADIJATORI: Posle dogradnje i rekonstrukcije, postrojenje na Čukarici radiće efikasnije

G. N.

09. 12. 2020. u 22:01

SEKRETARIJAT za zaštitu životne sredine dao je saglasnost JKP "Beogradske elektrane" na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, povodom plana izgradnje pomoćnog objekta pri toplani "Cerak", njene rekonstrukcije i ugradnje opreme.

МОДЕРНИЈА ТОПЛАНА - ТОПЛИЈИ РАДИЈАТОРИ: После доградње и реконструкције, постројење на Чукарици радиће ефикасније

Foto D. Milovanović

Kada se ideja realizuje, biće povećana energetska efikasnost postrojenja na teritoriji opštine Čukarica i maksimalno će se umanjiti štetni uticaji po okolinu.

- Tehničkom dokumentacijom će biti definisana tehničko-tehnološka poboljšanja i automatizacija u proizvodnji toplotne energije što će dovesti do smanjenja potrošnje energenata.

Prema rečima nadležnih, proizvodnja tehnološke vode biće poboljšana, a dotrajala oprema će se zameniti efikasnijom.

SNABDEVANjE

KAKO bi se sprovela sva pomenuta tehnička poboljšanja, neophodno je proširenje postojećeg elektro-energetskog postrojenja. Stoga će JKP "Beogradske elektrane" izgraditi još jedan pomoćni objekat, koji će služiti za pouzdano i stabilno snabdevanje električnom energijom postojeće i novoplanirane opreme u toplani.

Osim ovoga, uticaj toplane prilikom rada biće smanjen, a pratiće se i analizirati količine i sastav otpadnih voda i biće primenjene mere za smanjenje buke prilikom rada postrojenja.

- Rekonstrukcija i modernizacija bi trebalo da se realizuje fazno u narednom periodu, u skladu sa finansijskim mogućnostima i planom poslovanja - kažu u "Beogradskim elektranama".

Tačna vrednost ove investicije biće poznata posle izrade detaljne specifikacije neophodne opreme i radova. Nosilac projekta, odnosno "Beogradske elektrane", dužni su da u roku od dve godine započnu realizaciju projekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna