ZAŠTITA GRADSKOG JEZGRA: Urbanistički zavod će definisati pod kojim uslovima su moguće intervencije u zoni oko Knez Mihailove

M. S.

02. 12. 2020. u 11:31

DETALjNI parametri za planiranu zaštitu i izgradnju u okviru prostorno kulturno-istorijske celine za područje Knez Mihailove ulice i "istorijskog jezgra Beograda" biće definisani nacrtom Plana detaljne regulacije ovog područja koju je započeo Urbanistički zavod.

ЗАШТИТА ГРАДСКОГ ЈЕЗГРА: Урбанистички завод ће дефинисати под којим условима су могуће интервенције у зони око Кнез Михаилове

Glavna pešačka štrafta

Odluka o izradi ovog plana doneta je prošle godine, a konačan dokument uskoro će se naći na ranom javnom uvidu kada će građani i stručna javnost moći da se upoznaju s njim i daju predloge.

Kako navode u Urbanističkom zavodu, cilj su zaštita i unapređenje kulturno-istorijskog nasleđa, koje je za zaštićenu celinu utvrđeno 1964. godine, dok je za kulturno dobro od izuzetnog značaja proglašeno 1979. godine. Inicijativa da se bliže urede pravila građenja, a time i zaštite, potekla je od Zavoda za zaštitu spomenika, dok je investitor plana Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju. Granicom plana obuhvata se deo teritorije opštine Stari grad, na prostoru od oko 17 hektara između Knez Mihailove ulice, Kralja Petra, Uzun Mirkove, Studentskog trga, Vase Čarapića, Trga republike, Sremske, Maršala Birjuzova, Carice Milice, Cara Lazara, Gračaničke, Pariske.

Prema objašnjenju gradskog urbaniste Marka Stojčića, do sada nije postajao plan detaljne regulacije koji je upotrebljiv, pa je bilo neophodno pristupiti izradi. Ipak, kako naglašava, fokus je na zaštiti, a ne na izgradnji.

- Potrebno je bilo definisati bliže ovaj prostor kako bi bilo nemoguće izgraditi neki objekat ili izvršiti intervenciju iza koje ne možemo da stojimo - naveo je Stojčić za "Novosti". - Ovim će biti definisano i tačno kako se eventualne intervencije mogu raditi da bi se zaštitio ovaj deo, ali i kasnije i prilikom proširenja pešačke zone. Ovaj plan radimo detaljno u saradnji i sa gradskim i sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika.

S obzirom na ozbiljnost plana, gradski urbanista prognozira da bi on mogao da bude gotov u toku naredne godine, nakon čega će biti dostupan javnosti.

PROJEKAT IZ 1980.

PROSTOR Knez Mihailove ulice bio je uređen detaljnim urbanističkim planom područja iz 1980. godine. Po tom planu, pretežna namena je stanovanje sa delatnostima, a tim planom Knez Mihailova je dobila najviši komunikacioni rang.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)