PAS IZUJEDAO KOMŠIJI RUKU: Veterinarskoj inspekciji stiglo 76 prijava napada vlasničkih pasa

G. NOVAKOVIĆ

14. 11. 2020. u 08:11

VETERINARSKOJ inspekciji pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od početka ove godine prijavljeno je 76 slučajeva povreda ljudi uzrokovanim ujednom vlasničkih pasa na teritoriji Beograda.

ПАС ИЗУЈЕДАО КОМШИЈИ РУКУ: Ветеринарској инспекцији стигло 76 пријава напада власничких паса

Ruka povređenog mališana /Foto privatna arhiva

Poslednji napad dogodio se prošle srede u zemunskom naselju Altina, kada je na dečaka Jovana M. (12) nasrnuo komšijski rotvajler od samo deset meseci. Kako kaže majka ozleđenog mališana, o ovom slučaju odlučiće sud. Na osnovu te odluke dalje će po zakonu postupiti i nadležna inspekcija.

Stravičan napad dogodio se iznenada. Kako je za "Novosti" ispričala majka dečaka Jelena Radonjić, njen sin poznaje psa Arona još otkad je bio štene.

- Jovan je bio sa drugom napolju, kada je njegov poznanik iz škole naišao sa psom - prepričava nam Jelena. - Jovan mu je, kao mnogo puta do tada, prišao da ga pomazi. Pružio je šaku da ga Aron onjuši, a potom ga je i pomilovao. U tom trenutku, pas je počeo da ga grize.

Rasna životinjalj ujela je mališana dva puta, za nadlakticu i podlakticu. Jovan je ostao krvav na ulici da doziva pomoć, dok je njegov vršnjak, vlasnik psa, sa njim pobegao. Komšije su čule dečakov vapaj i odmah pozvale Jelenu, lekare i policiju. Jovan je iste večeri operisan u Dečjoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj, a u ponedeljak ga očekuje i druga operacija.

- Ovde je reč o psu od 50 kilograma, iako ima deset meseci. Njegov vlasnik je dečak od 13 godina, koji nije imao nikakve šanse da obuzda životinju. U naselju je mnogo velikih rasnih pasa, a vlasnici im ne stavljaju korpu na njušku. Ovaj pas mogao je da napadne bilo koga, a ničim nije bio izazvan. Strahujem da će napasti ponovo i ne želim da se na ovome završi. Angažovala sam advokata i zahtevaću da se rotvajler skloni sa lokacije - kaže Jovanova majka, koja je dala izjavu u policiji, a to će učiniti i njen sin.

Kako su nam rekli iz Uprave za veterinu, pas može biti oduzet privremeno ili trajno od vlasnika samo u slučaju kršenja odredaba Zakona o dobrobiti životinja. Tada se smešta u prihvatilište, koje obezbeđuje jedinica lokalne samouprave.

- Sud mora potvrditi navedenu meru, jer veterinarska inspekcija, u skladu sa podelom nadležnosti, ne može i da sprovodi nadzor i da u isto vreme donosi presude - kažu iz Uprave. - Ukoliko je životinja privremeno oduzeta od vlasnika, po otklanjanju utvrđenih neusaglašenosti, ona se vraća vlasniku. Sud ne donosi odluku o tome da li je potrebno da se pas uspava. To je dozvoljeno samo u situacijama kada nije moguće uraditi socijalizaciju psa, odnosno kada se proceni da će pas i u budućnosti predstavljati opasnost za ljude i druge životinje.

Prema podacima Uprave za veterinu, od 76 prijavljenih napada od početka godine, u 30 slučajeva su podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, zbog toga što ovi psi nisu bili vakcinisani.

- Kada se govori o napadima vlasničkih pasa, odgovornost za svaku materijalnu ili nematerijalnu štetu snosi vlasnik, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima. Svaki slučaj je drugačiji i ne postoji pravilo kada se oni dešavaju, da li namerno, nepažnjom ili slično - navode nadležni.

Od početka godine, na teritoriji glavnog grada nisu zabeležene situacije u kojima je naloženo oduzimanje životinja, kao ni uspavljivanje.

DUBOKE RANE

JOVAN M. pušten je kući posle prve operacije. Srećom, nervi mu nisu oštećeni, međutim, povređeni su mu mišići desne ruke. Prema rečima njegove majke Jelene Radonjić, dečak koji je odrastao sa psima sada ih se boji.

USLOVI ZA SMEŠTANjE U KARANTIN

JKP "Veterina Beograd" zaduženo je za napuštene pse na javnim površinama. Ipak, kada se dogodi napad vlasničkih pasa, sugrađani moraju to da prijave i njima, kako bi dobili instrukcije šta da čine.

- Ne smemo iz medija da saznajemo za napade. Ipak, nemamo ingerencije da bez naloga nadležnih organa ulazimo na privatan posed i hvatamo vlasničkog psa. Ako nam Veterinarska inspekcija naloži, mi možemo psa koji je naneo povredu da smestimo u karantin. On će biti deset dana na opservaciji na besnilo, prati se njegovo ponašanje, a zatim se vraća vlasniku - kažu iz preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri