KORONOM ZARAŽENO 9 DECE I 60 ZAPOSLENIH Evo kakva je trenutna situacija u beogradskim vrtićima

Novosti online

29. 10. 2020. u 09:02

GRADSKI sekretar za zdravstvo Stanislav Gak kaže da, kada je reč o vrtićima u beogradu, za sada nema problema zbog koronavirusa.

КОРОНОМ ЗАРАЖЕНО 9 ДЕЦЕ И 60 ЗАПОСЛЕНИХ Ево каква је тренутна ситуација у београдским вртићима

Ilustracija/Foto: Arhiva Novosti

On je u Jutarnjem programu TV Prve rekao da je do sada u beogradskim vrtićima zabeleženo devet slučajeva zaražene dece, kao i kod 60 osoba zaposlenih u vrtićima.

- Mi nismo zatvorena institucija, svi idu kući i vraćaju se - rekao je Gak i istakao da svaka predškolska ustanova strogo sluša preporuke kriznog štaba, kao i svaka škola, to je dokaz da može sve da funkcioniše.

Rekao je i da su roditelji dece predškolskih ustanova veoma ozbiljno i odgovorno prihvatili celu situaciju i da kada nemaju maske kada dovode decu u vrtiće, masku dobiju na ulazu. Sutradan, kako dodaje, vrtiću donesu novu masku, iako to niko od njih ne traži.

- Ako mi možemo da funkcionišemo onda može svako. Nemamo druge opcije, i ovako moramo da funkcionišemo. Korona nas nije iznenadila, ona se pojavila prošle godine i zaista moramo tako da se ponašamo - rekao je Gak.

Opasnije od korone je, kako kaže, za decu i društvo da su prazne klupe.

- Deca su najodgovornija od svih nas - dodao je on.

- Ljudi su toliko dobro radili svoj posao u predškolskim ustanovama da ni jedan drugi viruS letos, poput na primer stomačnog, nije ušao u beogradske vrtiće - rekao je Gak i dodao da je sada dolaznost dece u vrtiće oko 58 odsto, što je nešto manji broj od uobičajenog za ovo doba godine.

Za razliku od vrtića, situacija je drugačija kada je reč o školama. Gak kaže da je do sada 160 đaka pozitivno na koronavirus, ali dodaje da ga brine što je 50 prijavljeno u poslednjih desetak dana. Kao i kod vrtića, i u slučaju škola ima oko 160 roditelja koji su zaraženi.

Ali, napominje da je najveća odgovornost na direktorima škola, od kojih brojni najveći deo vremena uopšte ne provode u kancelariji već rešavaju probleme u školi.

(b92.net)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)