POČAST OSLOBODIOCIMA ŽELEZNIKA: Položeni venci borcima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu

G. N.

28. 10. 2020. u 16:34

POLAGANjEM venaca na spomenik borcima za oslobođenje Srbije u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, u porti Crkve Stefan Dečanski obeležena je 102. godišnjica od oslobođenja Železnika.

ПОЧАСТ ОСЛОБОДИОЦИМА ЖЕЛЕЗНИКА: Положени венци борцима у Балканским ратовима и Првом светском рату

Foto: Opština Čukarica

Pomenu su prisustvovali predsednik Opštine Srđan Kolarić i predsednica Skupštine Lidija Jovanović, delegacija Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 - podružnice Železnik, delegacija mesnog udruženja boraca i potomaka NOR-a i građani Železnika.

Spomenik palim oslobodiocima koji su bili žitelji Železnika podigli su njihovi rođaci i sugrađani, a odavanjem pošte današnje generacije stanovnika ovog naselja čuvaju uspomenu na svoje hrabre sugrađane. Nakon održavanja opela, uz činodejstvovanje sveštenstva Crkve Stefan Dečanski i pomena stradalim žiteljima Železnika, pored spomenika koji su porodice u porti crkve podigle 1920. godine, položeni su venci.

Spomenik je na inicijativu Udruženja i uz podršku opštine nedavno obnovljen, a na njemu su uklesana imena 209 žitelja Železnika, boraca za oslobođenje Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!