JELENA JANKOVIĆ, PRVA ŽENA VOZAČ U JKP "GRADSKA ČISTOĆA": Vozi kamion kao limuzinu

M. S.

18. 08. 2020. u 12:09

POSLE kipera, autobusa, Jelena Janković sela je za volan kamiona "Gradske čistoće". I tako postala prva žena koja je uposlena na poslovima vozača u ovom preduzeću, koje postoji 136 godina.

ЈЕЛЕНА ЈАНКОВИЋ, ПРВА ЖЕНА ВОЗАЧ У ЈКП ГРАДСКА ЧИСТОЋА: Вози камион као лимузину

Foto privatna arhiva

Nova članica ovog, pretežno muškog kolektiva, ima više od 20 godina radnog iskustva, a u svojoj vozačkoj dozvoli pečate svih kategorija. Sugrađani mogu da je sretnu na gradskim ulicama, gde će voziti kamion za presovanje smeća.

- Mnogo sam srećna što mi je kolektiv JKP "Gradska čistoća" ukazao poverenje i što ni jednog trenutka niko nije postavio pitanje kako će jedna žena da radi posao koji 136 godina obavljaju isključivo muškarci - navodi vozač kamiona. - Kolege su prema meni pažljive i odlično su me prihvatili, kažu mi da vozim kao "zmaj" i čak da sam bolja i od mnogih muškaraca.

POHVALA DIREKTORA

I DIREKTOR "Gradske čistoće" Marko Popadić pohvalio je novu članicu tima:

- Izuzetno sam ponosan što nam se priključila Jelena Janković, prva žena vozač prese za smeće u našem preduzeću. Zbog dugogodišnjeg iskustva i izuzetnih sposobnosti, Jelena je mogla da bira gde će se zaposliti, ali je izabrala JKP "Gradska čistoća" što mi je posebno drago. Ona je na proveri radnih sposobnosti pri prvom susretu sa ovom vrstom kamiona pokazala izuzetno znanje i spretnost u upravljanju teškim teretnim vozilima.

Kako objašnjava Jankovićeva, presa za smeće je po težini upravljanja u rangu sa kiperom, ali je razlika u tome što je reč o gradskoj vožnji, često i veoma uskim ulicama, tako da joj je potrebna mnogo veća obazrivost i snalažljivost.

- S druge strane moram da vodim računa i o bezbednosti radnika koji prazne kontejnere - kaže Jankovićeva. - Za dve nedelje, koliko radim, imam samo prijatna iskustva. U uskim ulicama se dešava da sugrađanima zasmetamo, ali kada vide da žena upravlja kamionom, oduševe se i brzo ih prođe nezadovoljstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!