"AL DAHRA" PODIŽE FABRIKU U KOVILOVU: Izgradnja će koštati 173 miliona evra, kraj posla se očekuje tokom 2022.

G. NOVAKOVIĆ

07. 08. 2020. u 13:58

KOMPANIJA "Al Dahra Srbija d.o.o." uložiće 173 miliona evra u izgradnju fabrike za preradu stočne hrane.

АЛ ДАХРА ПОДИЖЕ ФАБРИКУ У КОВИЛОВУ: Изградња ће коштати 173 милиона евра, крај посла се очекује током 2022.

Foto: Printskrin

Prema urbanističkom projektu, koji je trenutno na javnoj prezentaciji u zgradi gradske uprave, planirano je da kompleks bude podignut u Kovilovu, na površini od 556.608 kvadrata. Posao će se završavati u pet faza i prema prvim proračunima, kraj gradnje očekuje se 2022. godine.

Predmet urbanističkog projekta je idejno-arhitektonsko rešenje kompleksa, koji se sastoji iz nekoliko samostalnih međusobno nezavisnih celina.
- Katastarska parcela po nameni predstavlja obradivo poljoprivredno zemljište, njivu 3. i 4. klase - stoji u dokumentaciji. - U okviru nje planirana je izgradnja fabrike u površini od 95.860 kvadrata. Nakon analize nekoliko lokacija utvrđeno je da ona na opštini Palilula predstavlja dobar prostorni i strateški izbor za dalji razvoj ovog područja.

PRIMEDBE I SUGESTIJE

UVID u urbanistički projekat dostupan je zainteresovanim sugrađanima u Ulici 27. marta svakog radnog dana od 9 do 15 sati. Primedbe i sugestije moguće je dostaviti pisanim putem Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove sve do 19. avgusta.

Plac buduće fabrike namenjen je prvenstveno obradi zemljišta i odgajanju stoke. Međutim, prilikom izgradnje neće se isključiti ni hladnjače, skladišta proizvoda ili repromaterijala, pa ni pojedinačni objekti za stanovanje radnika. Podizanje kompleksa neće ugroziti šumu koja se tu nalazi.

Foto: Printskrin

- Zbog tehnološkog procesa svi objekti kompleksa moraju biti objedinjeni na jednoj površini, kako je i predviđeno rešenjem - piše u projektu.

"Al Dahra" je u žižu javnosti dospela krajem 2018. godine, kada je kupila deo imovine PKB za 121 milion evra. Time je preuzela i obaveze daljeg investiranja u poljoprivredu. Reč je o registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, sa pretežnom delatnošću - uzgoj muznih krava. Firma se specijalizovala za proizvodnju sirovog mleka i stočne hrane. Naročito je značajan podatak da "Al Dahra Srbija" najveći deo proizvedenih poljoprivrednih proizvoda koristi za ishranu sopstvenog stočnog fonda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna