ALARMANTNO UPOZORENjE DOKTORA KONA: Beograd je tempirana bomba!

Novosti online

sreda, 29. 07. 2020. u 11:14

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА КОНА: Београд је темпирана бомба!

Foto: Printscreen

GOSTUJUĆI u jutarnjem progamu na RTS, dr Predrag Kon govorio je o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Dr Kon osvrnuo se na slučaj preminule trudnice iz Niša, koja je bila suspektna na kovid-19. U ovoj ustanovi do sada su preminule dve porodilje.

- Mora se videti kako se to dešava svuda u svetu. Mi trudnice nismo definisali kao posebno rizične, kod gripa je bilo definisano. Pet trudnica sa ozbiljnim stanjem nismo imali u prvom udaru. To treba pratiti i videti.

- Posebno treba s druge strane naglasiti, kao što je rečeno, da sama infekcija se može desiti svakom, a posledice izgleda nemaju striktnog pravila - istakao je dr Kon i dodao.

"Kriva se polako spušta, Beograd je tempirana bomba"

On je dodao da se kriva polako počinje da se spušta, ali reč je minimalnim pomeranjima.

- Spušta se već dve nedelje, ali je to toliko malo da ne bismo smeli da govorimo da je to spuštanje… Beograd je tempirana bomba i biće sve dok traje pandemija - rekao je Predrag Kon.

Kon je rekao da to što sada kriva popušta, ne znači da će biti trajno spuštanje.

- I kada se budemo spustili to nije trenutak da je prestala epidemija - istakao je.

Kon je rekao da je veliki problem to što kada Beograđani čuju da je stabilizacija, odmah počnu da se ponašaju kao da je sve prošlo.

- Moj posao je da to objasnim da to ne sme da se desi, imali smo jedno opuštanje i evo dokle je to dovelo - istakao je Kon.

Foto: Tanjug

Da li će biti restriktivnih mera?

On je komentarisao i da li bi ponovo mogle da budu uvedene restriktivne mere, a rekao je da je to moguće samo ako imamo vanredno stanje.

- Nikada mi nismo imali ovakve mere, u našoj istoriji nikad nismo koristili maske da zaustavimo virus. Imamo situaciju u kojoj smo se odredili da nećemo restriktivne mere - istakao je Kon.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Analiticar Suspektnih Pojava

29.07.2020. 11:25

Значи овако... Кинеско искуство каже да нема лечења код куће, него да се, и асимптоматски случајеви, и они благи, лече у болницама, које су више спаваонице са забавним садржајем - ми то не радимо тако. Искуство из Кине и са Новог Зеланда каже да треба да постоје карантини, како погранични, тако и они у земљи, тамо где је карантин у земљи потребан - ни то не радимо. На Новом Зеланду маске су необавезне - код нас су обавезне, то јест, и ово радимо контра. Дакле, радимо прилично контра од оних који су тренутно у свету најуспешнији у сузбијању короне. Има још примера за то наше контра од оних који су најбољи, али и ово је довољно да се схвати зашто пролазимо како пролазимо, и тек ће да прођемо, ако не прихватимо исуства оних који умеју. Нарочито маске као средство на основу непроверене вести о 1% преноса при општем маскирању, или у најмању руку недовољно проверене... Да је некоме пало на памет године 1972. да не треба карантин за контакте, а у време великих богиња, него да смо се шеткали около наоколо са тим епохалним открићем о 1% са маскама, сада бисмо сви били рошави од великих богиња, они међу нама који би преживели. Најзад, зашто је потребно да вакцина прође невероватно строге и детаљне провере? Биће да је то зато што се не сме наудити, а по Хипократовој заклетви. А откад то лекар може да саветује некоме да се зарази са вероватноћом од 1%, под свиме већ познатим околностима, па чак није ни проверено да ли је заиста 1%, а и да је то тачно, шта бива са Хипократовом заклетвом у овом контексту?

Amarcord

29.07.2020. 11:42

@Analiticar Suspektnih Pojava - Имали смо мо и болнице за асимптоматсеке случајеве па су их "слободни медији" називали "концентрационим логорима" . Имали смо и "вечерњи карантин" па су "слободни и свесни" лупали у посуђе јер "знају да се брину о себи" . Дакле није овде питање мера ни питање стручности већ распојасаности и неодговорности народа који више верује "Цацики из Милана која има мужа, који има кума чији је друг лекар..." него и једном нашем стручњаку! Грозни смо ми Срби увек на своју штету!

Nezavisni

29.07.2020. 12:36

@Analiticar Suspektnih Pojava - Хвала богу колико имамо доктор, правника , судија итд. у нашој лепој Србији. Сви су паметни и сви знају шта треба да се уради. Почињем да мрзим самог себе зашто живим у земљи толико паметних људи а ја то нисам. Стварно вам завидим на свестраности и образованости. Молим вас да решите проблем ове напасти од вируса и учините ме поносним припадником овог народа.

dr Milan Lekić

29.07.2020. 11:40

У Србији је у току велики пројекат СЗО "Солидарност" (?), који траје дванаест месеци. Испитује се ефикасност нелиценцираних потенцијалних лекова против коронавируса на све старосне групе, а до краја године тестираће се и прве вакцине (немачка са "вектором- вирус малих богиња" којим ће бити вакциниосана српчад, и кинеска). "Србија ће дати велики допринос борби против невидљивог вируса" свих годишњих доба, који од јуче напада и новорођенчад, али и даље нема афинитет према мигрантској и ромској популацији - за разлику од немачке гдје је ситуација обрнута. Колега Кон, као и министар здравља све ово добро знају, а о чему и како они говоре од априла ове и шта ћемо од њих ћути до априла следеће године може се већ сада наслутити. Маске које се купују се морају провући кроз 70% алкохол и осушити и онда користити у затвореним јавним просторима, у међувремену...