ROBOT RADI SKLEKOVE: Druženje sa naukom i tehnikom u ETŠ "Rade Končar"

B. Borisavljević

17. 04. 2024. u 15:57

TESLIN transformator, hologramski sat, e-šanker, robot koji pleše i radi sklekove, Titov telefon, vulkan, samo su neki od radova učenika Elektrotehničke škole "Rade Konačar" na manifestaciji "Druženje sa naukom i tehnikom".

РОБОТ РАДИ СКЛЕКОВЕ: Дружење са науком и техником у ЕТШ Раде Кончар

Foto: I. Marinković

Gosti srednjoškolaca bili su mali maturanti iz susednih škola koji su s upoznali sa obrazovnim profilima koje mogu upisati. Prema rečima Alekse Đurića, presednika Učeničkog parlamenta koji je orgnizator, ove godine su se đaci predstavili kroz više oblasti programiranje, elktroniku, matematiku, fiziku hemiju, robotiku. Gosti su im bili vršnjaci iz elektrotehničke škole iz Krive Palanke u Makedoniji.

Pažnju osmaka privukao je hologramski sat koji je zajedno sa kolegama napravila Ana Marjanović, kao i "e šanker" koji može da uzme čašu i sipa sok. Budući IT stručnjaci Ognjen Petrović i Jovan Milovanović, od lego kocki su napravili auto i programirali ga da se kreće po nacrtanoj trasi, stane kad naiđe na prepreku, a ako ona ne bude uklonjena okrene se i vrati nazad.

PROFILI

Elektrothenička škola "Rade Končar" ima sledće obrazovne profile - teničar informacionih tehnologija, elektrotehničar računara, tehničar multimedije, tehničar elektronike i automatike, elektrotehničar procesnog uprvaljanja, elektrotehničar za elektroniku na vozilima i elektrotehničar energetike.

Njihovi gosti iz Makedonije Stefan Veličkovski i Sergej Krstovski, prestavili su svoju termo stolicu koja dobro dođe u danima kada nema grejanja. Ali, posebna atrakcija je bio robot. Dobili su ga u delovima, sklopili. Ništa nije znao, a oni su ga "Naučili" da pleše, radi sklekove.

Mladi hemičari pripremili su atraktivne eksperimente. Tako su posetioci mogli da "probaju" hemijski koktel, vide vulkansku lavu, ali i "kažu" svoje želje duhu iz boce.

Profesor Miodrag Mitrović se, sa svojim đacima, vratio u prošli vek. Kaže, hteo je da im pokaže da se živelo i pre pojave mikroprocesora. Učenici su, po njemu, kutak nazvali "Istorijsko ćoše kod Mije". A u ćošku je bilo svega - ekg aparat star 100 godina, radio za koji kažu da je zvuk mnogo bolji od modernih, Titov telefon sa brojačnikom i slušalicom za one koji slabije čuju, berberski alat od pre jednog veka projektor, kamera...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)