"KARAVAN" IZ TURIJE NA ĐERMU: Beograđani strpljivo čekali u redu kako bi kupili čuveni specijalitet iz Bačke

Б.Б.

28. 01. 2024. u 20:09

KARAVAN turijske kobasice krenuo je svoje putovanje sa pijace Đeram. Beograđani su juče strpljivo satima čekali u redu, kako bi kupili i probali čuveni specijalitet po kome je bačko selo Turija kod Srbobrana postalo poznato širom sveta.

КАРАВАН ИЗ ТУРИЈЕ НА ЂЕРМУ: Београђани стрпљиво чекали у реду како би купили чувени специјалитет из Бачке

Foto: Tanjug

Ove godine čuvena "Kobasicijada" koja se tradicionalno održava poslednje vikenda u februaru, slavi 40. rođendan. Za jubilej organizatori spremaju iznenađenje, da obore sopstveni Ginisov rekord u dužini kobasice od 2.2029. metara, postavljen 2013. godine. Kako se svake godine dužina kobasice povećava za metar, ove će sudije izmeriti 2.040 metara. Majstori kažu da je za odličnu kobasicu potrebno dobro meso, slanina, kvalitetna paprika, so, biber, beli luk i tajni sastojak koji već četiri decenije ne žele da otkriju.

Prema rečima Željka Popića, iz Udruženja "Kobasicijada" u karavanu koji će, pored Beograda, naredna tri vikenda obići Sombor, Suboticu "Kobasicijada", nalaze se četiri kućice, roštilji i oko 30-tak majstora za pravljenje kobasice. "Na meniju" je juče bila roštiljska, obična i suva, po ceni od 300 do 1.200 dinara.

- Da bi neko pobedio u pravljenju suva kobasica ona treba da ima boju, da lepo izgleda, da ima lep presek i da se ne raspada kada se seče, što se dešava kada nema dovoljno masnoće - objašnjava Popić. - Majstori iz Turije prave umerene kobasice, što znalči da je svako može jesti od dece do najstarijih. Ove godine naša kobasica je proglašena najboljom na takmičenju u Mađarskoj, na kome je učestvovalo oko 200 takmičara.

Beograđani su i prošle godine imali priliku da pazare čuvene kobasice iz Turije, a za samo tri sata prodato više od dve tona ovog specijaliteta iz Bačke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

POSLE NEKOG VREMENA: Nebojša Pajkić u javnosti- evo kako danas izgleda (FOTO)