TRG NA TERAZIJAMA: Deo duše i identiteta Beograda

Novosti online

14. 09. 2023. u 08:53

PREMA istorijskim izvorima, na mestu današnjih Terazija se u 18. i 19. veku nalazila bara, koja je bila deo turskog vodovoda koji je snabdevao grad vodom. Ovaj vodovod je bio napravljen od drvenih cevi, koje su se završavale vododelnicama, odnosno vagama, koje su služile za merenje i raspodelu vode. Po ovim vododelnicama, koje su na turskom jeziku nazivane terazije, trg je i dobio svoje ime.

ТРГ НА ТЕРАЗИЈАМА: Део душе и идентитета Београда

Foto Tanjug

Bara na Terazijama je bila velika smetnja za stanovnike grada, jer je bila puna ustajale i prljave vode, koja je privlačila komarce i druge insekte. Takođe, bara je otežavala saobraćaj i komunikaciju između različitih delova grada, pa su se za prelazak preko nje koristili čamci ili mostovi. Bara je takođe bila i opasna po zdravlje, jer je stvarala pogodne uslove za širenje zaraznih bolesti, kao što su malarija, tifus i kolera. 

Knez Miloš Obrenović je bio taj koji je odlučio da se bara na Terazijama isuši i pretvori u trg, kao deo projekta modernizacije i urbanizacije Beograda. Knez Miloš je takođe želeo da proširi varoš van Šanca, koji je bio kanal pun vode koji je opasavao grad, i da naseli Srbe u okolinu grada. On je naredio da se svi kovači isele iz grada i da se nasele na Terazijama, kako bi se sprečili požari koji su često izbijali zbog varnica koje su rasipali njihovi mehovi. Tako su kovači dobili besplatne placeve na Terazijama, ali su se bunili, jer je to bila daleka periferija grada. Knez Miloš je, međutim, bio uporan i čvrst u svojoj nameri, pa je čak i zatvarao i kažnjavao one koji su se opirali. 

Kada su kovači prihvatili Terazije kao svoje odredište, varoš je počela da se širi, i na Terazijama su se pojavile i druge zanatlije, trgovci i ugostitelji.

Tako su na Terazijama nikle brojne kafane, radnje, zgrade i kuće, koje su davale trgu novi izgled i život. Na Terazijama je 1860. godine podignuta i Terazijska česma, koja je bila poklon kneza Mihaila Obrenovića gradu Beogradu, i koja je postala jedan od simbola grada. Tu je, takođe, 1906. godine podignut i hotel "Moskva", koji je bio jedan od najluksuznijih i najlepših hotela u Beogradu, i koji je ugostio mnoge poznate ličnosti, kao što su Albert Ajnštajn, Ana Pavlova, Leonid Brežnjev, Indira Gandi i drugi. 

Terazije su danas jedan od najvažnijih i najlepših trgova u Beogradu, koji predstavlja centar grada i mesto susreta različitih ljudi i kultura. Na Terazijama se nalaze brojni značajni objekti, koji svedoče o bogatoj i burnoj istoriji grada, ali i o njegovom savremenom i dinamičnom duhu.

Foto: grad Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave